Pokud ale chcete něco v cyklistice dokázat, to je jiná. „Není to nejlevnější sport, a pokud chcete jezdit na lepší úrovni, tak potřebujete mít lepší vybavení. V dětském věku je třeba každé dva roky kolo obměňovat, což rodiče velmi finančně zatěžuje. Když děcka vyrostou, tak vám kolo vydrží déle a stačí jen rychlá údržba,“ má jasno Tomáš Povolný, který 1. dubna 2016 založil s nadšenci cyklistický oddíl Česyk, který dosud na Benešovsku nebyl. „Chtěli jsme systematicky pracovat s dětmi a mít cyklistický oddíl v naší kotlině,“ nastiňuje, proč usiloval o založení klubu, který sídlí v Čerčanech, děti trénují na trati u hájovny a Česyk spolupracuje se spolky RoRace Team Pyšely a PolemnEpolem bike team.

Spolek pořádá za rok osm cyklistických akcí asi pro 1300 závodníků a vede dětský pohybový oddíl se zaměřením na cyklistiku – BB racing. „Máme v oddíle 47 dětí, z toho pravidelně na tréninky chodí 25 až 35. O ty se stará sedm dobrovolných trenérů s šéftrenérkou Madlou Fantovou,“ má radost z rozkvětu Povolný, ale zároveň ukazuje hlavní náplň tréninků: „Nejezdíme s dětmi objemy, ale děláme s nimi pohybovku, akrobatické cvičení a balanční cviky. Věnujeme se spíše fyziologii dítěte a rozvoji všech dovedností na kole. Máme kloučky, kteří mají ohnutá, kulatá záda a stojí křivě, tak s nimi cvičíme, aby z nich byl rovný, sebevědomý člověk.“

Česyk má jen svých pět závodů a zatím trenéři nechtějí zatěžovat děti nějakými výsledky. „Závodní trvanlivost je deset let, jak řekl bývalý benešovský atlet, pan Vnouček, a má pravdu. Potom dojde ke sportovnímu vyčpění. V mládeži třeba jiné státy převyšujeme, ale v seniorské kategorii výsledky nemáme. Málokdo se povede, jako Jarda Jágr, že začal v pěti a živí se tím do 40 let,“ ukázal předseda jasný cíl a dodává: „Také vezmeme děti na závody i do zahraničí, aby se podívaly, jak to funguje. Teď ale chceme do nich vkládat chuť a radost z pohybu.“

NEJZNÁMĚJŠÍM ZÁVODEM JE ŽELEZNÝ DĚDEK

Cyklistika na Benešovsku je ale nejvíc vidět pořádáním závodů Železného dědka, který se jede vždy v srpnu již od roku 1985. Vždy se startovalo ze Soběhrd, až letos se jelo z Maršovic. „Jsme rádi, že se závod díky úsilí našich předchůdců nepřerušil, protože už bychom ho nenastartovali. Měli jsme krizové ročníky s minimálními počty. Nejhorší to bylo před osmi lety, když přišlo jen 48 lidí,“ říká ředitel závodu Tomáš Povolný.

Železný dědek je již tak známý, že již je pořádán také jako Mistrovství ČR v kategorii handbike a je součástí silničního poháru UAC. Ve vloženém závodě startují tandemy zrakově postižených. Trať už si projeli šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa Jiří Ježek, Michal Stark šestinásobný účastník paralympiády, několikanásobná medailistka z mistrovství světa a stříbrná z paralympijských her v Londýně Tereza Diepoldová a další.

Atmosféra na závodech je neskutečná. „S nadsázkou jezdci říkají, že je to, jak na Tour de France. Lidi fandí, mají řechtačky a vtipné choreografie, jsou v maskách čertů a ženský mlátí do hrnců,“ směje se ředitel závodu.

ZÁVODY

Čerčany BabyBikers (dětské závody na horských kolech (5) – MTB pro děti do 15 let): Odjeté jsou HRDLIČKA spol. s r. o., O pohár RoRace Teamu a O pohár obce Čerčany. V plánu: 10. 9. 2017 O pohár PolemnEpolem a 1. 10. 2017 O pohár MiniMahacupu.

Horská kola (MTB): závod MAHACUP – MTB legenda: 16. ročník se uskuteční 30. 9. 2017 v 10.30 hod.

Běh (cross) – terénní běh: 30. 9. 2017 v 19.15 hod. – i běžecký trailový závod s názvem Po stopách MAHACAPU.
Silniční cyklistika: „Železný dědek“ – závod pro amatérské cyklisty. Je pořádán i jako Mistrovství ČR v kategorii handbike a součástí silničního poháru UAC. Ve vloženém závodě startují tandemy zrakově postižených. Letos se 20.8. konal již 32.ročník závodu, poprvé v Maršovicích, jinak se jel vždy ze Soběhrd.

Podrobnosti najdete na www.cesyk.cz