Úvodní etapa marocké rallye je rozdělena na dvě části. Tu prvním s názvem 1A má Macíkova posádka za sebou a zajela ji skvěle. Ovládla ji a do nedělní zbylé pasáže, která bude mít 322 kilometrů vyjede z prvního místa. „Všechno bylo výborné až na to, že to bylo takhle úzké a my takhle široký. Jelo se kompletně v písku, takže motor byl permanentně udušený. Nemohli jsme podfouknout, protože tam byl šutry a kořeny. Všude na vás koukaly pěkně větve,“ komentoval v cíli Martin Macík.

Většinu větví sice setou sebral třetí Nizozemec Kees Koolen. Jeho kamion odnesl srážky zničeným předním sklem. Jedna se ale dostala i do Macíkova kamionu. Mechanik David Švanda vytahoval v cíli klacek z nápravy, což se ve finále ukázalo jako jediná náprava, na které musel v noci pracovat servisní tým.

Martin Macík vyráží na poslední test před Dakarem
Jízda s Čendou začíná! Macík testuje nový kamion na Rallye du Maroc

„Proletěli jsme to všechno bez problémů. Jenom menší únik vzduchu, ale vůbec nic závratného. Doletěli jsme do cíle, vyhráli jsme etapu o dvanáct vteřin před Gertem Huzinkem a o 38 před Koolenem,“ řekl Macík. Prolog se zamlouval i navigátorovi Františku Tománkovi. „Opravdu to bylo hezký, úzký, písečný. Já jsem tak navigoval, že nebyl čas na nic koukat. Bylo to technické,“ uvedl Tománek.

Martin Macík odhalil nový kamion pro Dakar
Macíkův nový kamion pro Dakar 2023 vyjel z dílen. Má dvojče!

Macíkovi udělalo velkou radost, že všechny kamiony z dílen MM Technology se umístily na prvních čtyřech pozicích a velké poděkování patřilo samozřejmě i všem mechanikům. „Chtěl bych jim poděkovat, protože dvě noci pracovali skoro nonstop. Museli jsme odhalit pár nedostatků na autě, což se nám podařilo. Jsem strašně rád, že auto funguje tak, jak má. Tohle vítězství patří vám,“ uzavřel Macík.