Štafetový závod žactva před ME

Naše hlavní město hostilo nejprestižnější halový atletický závod v Evropě, halové mistrovství Evropy dospělých. Tento atletický svátek se v naší republice konal poprvé. Pro účely ME skvěle posloužila pražská multifunkční O2 aréna, kterou organizátoři přeměnili na dokonalý atletický dvousetmetrový ovál.

Jednalo se o čtyřdenní mistrovství, kdy první den bylo slavnostní zahájení a několik málo kvalifikací, a zbylé tři dny běžely atletické soutěže naplno od rána do večera.

Před slavnostním zahájením a kvalifikacemi se konal ještě jeden specifický atletický závod, a to smíšená štafeta 4 x 200 m žactva. Jednalo se o výběry krajů, kde vždy nastoupila čtveřice děvčat a čtveřice chlapců. Do výběru Středočeského kraje se dostala sprinterka Vlašimi Monika Doubková, která spolu s dalšími sedmi atlety obsadila celkové třetí místo ze šesti krajských štafet, zaběhli čas 3:22,02 min.

I když tribuny v době závodu byly obsazené pouze minimálně, stejně si žákovské naděje závod velmi užily. Byl to pro ně velký zážitek, dělat závodní předvoj nejlepším atletům v Evropě, v několika případech dokonce na světě. Tu pravou, velkou, nefalšovanou atletiku si pak všichni vychutnávali na tribunách spolu s dalšími desítkami tisíc fanoušků, kteří během čtyř dnů do arény dorazili.

Fanoušci v aréně vytvořili neskutečnou atmosféru, na kterou přední světoví atleti pěli slova chvály a představitelé atletických svazů evropských zemí mistrovství považují za nejlepší v celé historii konání halových evropských šampionátů, a to ten pražský měl číslovku 33!

Mistrovství ČR veteránů

Na letošním posledním halovém mistrovství republiky se představili závodníci a závodnice z poslední kategorie, která ještě své mistrovství neměla – veteráni. V této kategorii závodí atleti starší 35 let, kteří atletiku dělají s největší chutí a láskou ze všech.

Vlašimskou atletiku reprezentovala jako každý rok Hanka Kárníková a opět skvěle. Dokázala již poněkolikáté vybojovat zlatou medaili v hodu diskem, za výkon 24,40 m. K tomu přidala jednu tolik neoblíbenou „bramborovou" medaili a za čtvrté místo ve vrhu koulí výkonem 8,66 m.

Ze své poslední disciplíny, kterou byl hod kladivem, si odnesla páté místo za hod dlouhý 26,06 m.

Kategorie veteránů se dále dělí podle věku a pro stanovení pořadí v jednotlivých kategoriích se používají přepočty výkonů. Hana Kárníková těchto umístění dosáhla právě ve své věkové kategorii.

Gratulujeme jí k dosaženým výkonům a přejeme hodně zdraví a úspěchů do dalších veteránských let. 

JAN HLAVÁČEK