BENEŠOV – KLATOVY 57:54

O státním svátku na své palubovce přivítala benešovská děvčata soupeře z Klatov. Bylo to další utkání skupiny o udržení ligové příslušnosti. Do zápasu mnohem lépe vstoupila domácí děvčata a po celou první čtvrtinu udávalaa tón utkání. To se projevilo i na skóre, kdy na konci této části byl stav 20:9. Snad pod dojmem lehce získaného vedení od druhé desetiminutovky domácí hráčky polevily a dovolily tak soupeři z Klatov se vrátit zpět do utkání. Na konci první půle tak byl rozdíl již jen osm bodů. I ve třetí čtvrtině byl k vidění stejný obrázek jako ve druhé části. Domácí ne a ne se vrátit k rychlé a nátlakové hře z první čtvrtiny a hosté postupně ukrajovali z vedení domácích. A tak před poslední čtvrtinou byl stav 45:42. V poslední čtvrtině se přece jen domácí hráčky trošku zvedly a v nervózním závěru si své vedení již pohlídaly a zvítězily tak v důležitém utkání rozdílem tří bodů 57:54.

„Do zápasu jsme vstoupili víc než dobře až jsem měl obavy, zda to bude pokračovat i nadále. V první čtvrtce jsme jasně vládly na hřišti a vypadalo to růžově. Asi pod dojmem lehkého vedení jsme od druhé části upustili od nátlakové hry a soupeř začal víc než zlobit a stahoval náskok, tím jsme byli ještě víc nervózní. Koncovku jsme ale naštěstí zvládli a nakonec si připsali důležité vítězství," oddechl si po utkání trenér Benešova Jiří Mazur.

Body Benešova: Hájková 16, Hrušková 11, Jandačová 11, Remešová 6, Beznosová 6, Dlasková 4, Vrkoslavová 2, Růžičková 1. Trojky: 2:4. TH: 20:13/24:14. Fauly: 21:18. Čtvrtiny: 20:9, 15:18, 10:15, 12:9.

BENEŠOV – TEPLICE 73:56

O další krok na cestě k udržení ligové příslušnosti se pokusily benešovské starší dorostenky s týmem BK Teplice. Čekal se vyrovnaný souboj, neboť na hřišti soupeře benešovské hráčky prohrály v prodloužení o pouhé tři body. V prvním dějství bylo na hráčkách obou týmů vidět, jak jim důležitost utkání svazuje ruce a proto se ani nijak výrazně nehýbalo skóre zápasu. Ještě v šesté minutě byl stav 6:4 pro Benešov. Od této minuty se přece
jen začaly výrazněji prosazovat domácí basketbalistky a do konce čtvrtiny si vybudovaly nepatrný náskok osmi bodů. Ve druhé čtvrtce pokračoval úporný boj a ani jeden ze soupeřů si nechtěl nechat svého soka útéct. A tak to byla velmi vyrovnaná část utkání. Domácí přece jen byli o něco
málo vepředu a dokázali do poločasu své vedení zvýšit na jedenáct bodů na 32:21. Ve třetí čtvrtce patřily první body hostujícím hráčkám, ale to bylo na dlouhé minuty z jejich strany vše. Úsek mezi druhou a osmou minutou patřil jednoznačně domácím děvčatům a ty v této pasáži rozhodla o svém úspěchu - 19:0. V poslední desetiminutovce se již utkání jen dohrávalo a z domácí strany dostaly příležitost hlavně hráčky z lavičky. I tak i poslední čtvrtinu domácí hráčky dokázaly vyhrát byť rozdílem jediného bodu 20:19. 

„Utkání začalo velice nervózně a v prvních třech minutách bylo hodně ztrát. My jsme se dokázali srovnat dřív než soupeř a pomalu si budovali náskok. Do třetí čtvrtky jsme šli s nadějným vedením o jedenáct bodů. Věřil jsem, že budeme hrát v klidu, což se také stalo a holky mě mile překvapily, jak se soupeřem zatočily, když úsek mezi druhou a osmou minutou byl vynikající. Proto jsem rád, že jsem mohl opory v poslední čtvrtce pošetřit," chválil svěřenkyně Jiří Mazur.

Body Benešova: Hájková 17, Remešová 16, Jandačová 13, Beznosová 11, Hrušková 9, Dlasková 5, Vrkoslavová 2. Trojky: 3:7. TH: 10:6/11:5. Fauly: 14:14. Čtvrtiny: 17:9, 15:12, 21:8, 20:19.

BENEŠOV – ÚSTÍ NAD LABEM 57:47

V deset hodin dopoledne začalo poslední utkání domácích dorostenek v této sezóně a v podstatě o všechno. A začátek utkání tomu odpovídal.
Hráčky obou týmů byly veice nervózní, bylo víc než zřetelné, že ani jeden z týmů nechce udělat osudové chyby. A bylo to znát i na skóre, kdy ani jedna z hráček nedokázala vlastně zachovat chladnou hlavu a míče, které jindy jednoduše zasunou do koše se najednou z obroučky vykroutily. A tak stav byl velmi vyrovnaný. Po první čtvrtině mírně příznivější pro domácí 10:7. I ve druhé čtvrtce byl obrázek stejný a ani jeden z týmů nedokázal setřást svou nervozitu z důležitosti utkání. A i skóre bylo velice podobné. A tak po dvou čtvrtinách byly přece jen víc spokojené domácí hráčky (25:16). Pravděpodobně i pod dojmem vedení se jim vůbec nepovedl nástup do třetího hracího období. Uběhly tři minuty a bylo po náskoku (25:24). V dalších minutách se rozpoutal boj o každý bod. Chvíli vedli domácí a chvíly zase hostující hráčky. Na konci tohoto období byly opět
na tom o malinko lépe Benešačky (36:34). Do poslední čtvrtky však domácí děvčata vstoupila velmi koncentrovaně a od úvodu ji docela ovládla. I když skóre na jejich straně narůstalo pomalu díky chvějícím se rukám tak přece jen získaly rozhodující náskok a zvládly i ten třetí nejtěžší krůček.
Připsaly si třetí vítězství v řadě a již vědí, že si ligu zahrají i příští sezónu.

„Od začátku holkám nervozita svazovala ruce. V podstatě vše nechávaly na Hájkové a Remešové. Bylo moc vidět, že nechtějí být těmi, kdo udělá chybu. To je ovšem cesta do pekla a naštěstí si to včas uvědomily. V prvních dvou čtvrtkách se hlavně bojovalo. Byly jsme přece jen šťastnější a dokázali jsme si vybudovat devítibodový náskok. Ovšem vstup do třetí čtvrtky jsme měli tragický ve všech směrech. Neměli jsme obraný ani útočný doskok a hlavně jsme byli ve všech směrech pasivní. Čtvrtku jsme přetrpěli a v poslední jsme se vrátili k poctivé hře, která nás dovedla k záchraně v soutěži," dodal po utkání Jiří Mazur a poděkoval: „Za měsíc, co jsem byl u týmu, holkám moc děkuji, jak pracovaly a samy viděly, že se jim to poté vrátí v utkání. Díky také rodičům za podporu."

Body Benešova: Remešová 15, Beznosová 12, Jandačová 11, Hájková 7, Dlasková 6, Vrkoslavová 4, Hrušková 2. Trojky: 0:4. TH: 29:17/26:11. Fauly: 20:22. Čtvrtiny: 10:7, 15:9, 11:18, 21:13. 

JIŘÍ MAZUR