„Z vítězství mám velkou radost. Je paráda, že freestyle motokros je v podvědomí lidí z Benešovska, a pro nás je to pochvala, že děláme dobrou prací a skvěle reprezentujeme okres. Jsem hrdý občan Benešovska,“ vyznal se Libor Podmol, který si uzpůsobil program a na včerejší vyhlášení do Kulturního domu Karlov v Benešově dorazil, když ho předtím při vítězstvích zastupoval bratr Filip nebo mechanik.

„Přišel jsem jen o dva tréninky ve Španělsku a musel jsem si dohodnout s fabrikou v Holandsku, která mi dělá tlumiče, že přijedu o dva dny později,“ dodal Libor Podmol, co musel oželet, kvůli vyhlášení.

Sportovec Benešovska 2017 převzal kromě hlavní ceny opět i dárkový koš plný masných výrobků, který připravila restaurace U Zlaté hvězdy v Benešově. „Ochutnám, ale moje sportovní životospráva mi to moc nedovoluje, a tak přenechám salámy rodině,“ směje se Libor Podmol, kterému by prý špekáčky nebo salám nedělaly dobře na žaludek.

Druhý skončil jeho freestylový kolega Petr „Pilník“ Pilát, jenž se v loňském roce stal mezinárodním mistrem České republiky, vyhrál FMX Gladiator Games Praha, druhý byl na Goodwood Festival of Speed a celkově čtvrtý v seriálu závodů Mistrovství světa. I borec z Pyšel, jenž anketu již dvakrát vyhrál, měl naplánovaný jiný program a chtěl již trénovat ve Španělsku, ale nakonec odjezd odložil a přišel na vyhlášení.

Na bronzové pozici se umístil střelec z historických zbraní Petr Králíček, který bral několik cenných umístění na Evropě i ve světě.

První trojici ocenili místostarosta města Benešov Jiří Švadlena, šéfredaktor Benešovského deníku Zdeněk Kellner a zástupci sponzorů akce.

Na čtvrté pozici skončil judista Benešova Jan Pikora, jenž ač junior, už je velmi úspěšný v mužích.

Pa páté pozici se umístila Alena Šilhová, sportovní střelkyně SSK Benešov, které se dařilo hlavně v závodech mistrovství Středočeského kraje.

Oba ocenění dostali ceny z rukou Petra Kotouče, ředitele Městských sportovních zařízení Benešov a Miroslava Garaji, předsedy OFS Benešov.

Jan Vodháněl (vlevo) v dresu Vlašimi.
Záložníka Vlašimi testoval Dortmund

NOHEJBALISTÉ PŘEBILI ATLETY A FOTBALISTY

V kategorii družstev dospělých skončili z pětice nominovaných nejvýše nohejbalisté Šacungu Benešov, jenž se sice v loňském ročníku na poslední chvíli udrželi v extralize, ale na turnajích mistrovství republiky se jim dařilo a pobrali třetí místo v jednotlivcích (Jiří Doubrava) a čtvrté místo v trojicích. Navázali tak na prvenství z roku 2015 a můžou vypít 30 litrů pěnivého moku Ferdinand Benešov.

Druhé místo obsadili atleti Vlašimi, jenž byli druzí ve druhé lize, pouhý bod o vítězného Pacova, když vyhráli dvě jednotlivá kola.
Bronz pobral loňský vítěz, druholigoví fotbalisté Vlašimi, kteří ročník 2016/2017 dokončili na čtvrtém místě s historickým počtem bodů (54) a letos jsou v polovině tabulky, na osmé příčce.

Prvním třem předávali ceny fotbalový internacionál a básník Antonín Panenka a prezident SK Benešov a také extraligový hokejový rozhodčí Petr Lacina.

Těsně pod pomyslnými stupni vítězů skončili basketbalisté Benešova, kteří zakončili loňskou druholigovou sezonu na třetím místě. V letošní sezoně jsou prozatím na páté příčce.

Vyhráli i mezinárodní turnaji Street 3 x 3 Tábor 2017.

Pátou hodnocenou příčku pobral osmičlenný tým (šest mužů a dvě ženy) Benešovského běžeckého klubu hlavně za druhé místo na velmi populárním závodě Vltava Run, který měří 360 kilometrů.

Ceny předal prezident BC Benešov Ladislav Klavrza.

ALŽBĚTA NAPODOBILA SVOJI SESTRU ANNU

Mládežníky opanovala děvčata, jenž se umístila na všech pěti místech.

První příčku si vystřelila sportovní střelkyně SSK Benešov Alžběta Dědová, jenž získala úspěchy na mistrovství Evropy (5. místo) a světa (6. místo), mistrovství Čech i na zahraničních závodech. Je členkou juniorské reprezentace a z loňské bronzové příčky poskočila na první. Napodobila tak svoji sestru Annu, jenž vyhrála juniorskou kategorii Sportovce roku dokonce dvakrát (2014, 2015).

Na stříbrné pozici se umístila reprezentantka ve stolním tenisu Kristýna Pěnkavová z Vlašimi. Její výčet je také parádní – první místo ve dvouhře a družstvech na Letní olympiádě dětí a mládeže v Brně, zlato ve čtyřhře na MČR v Hostinném, třetí místo ve čtyřhře na mezinárodním mistrovství na Slovensku, osmé místo v družstvech na mistrovství Evropy v Portugalsku.

Z pomyslného bronzu se těšila cyklistka Daniela Radová z Benešova, jenž v roce 2017 byla na 69 závodech v cyklistice a běhu, z toho 43 vyhrála. Stala se také mistryní ČR v horských kolech mladších žákyň do 12 let v Brně.

Ceny jim předával Luděk Jeništa, starosta města Vlašim a senátor.

Na čtvrtém místě skončila Alice Přibylová, atletka Spartaku Vlašim, která se stala mistryní České republiky v oštěpu žákyň a je první v českých tabulkách. Byla také třetí na mezistátním utkání pěti zemí, druhá na EKAG (neoficiální mistrovství Evropy žactva), čtvrtá na LODM 2017 a v kraji nebyla poražena.

Na páté pozici se umístila Eliška Hálová, basketbalistka BC Benešov, která je reprezentantkou ČR U16 a na ME ve Francii měla 5,5 bodu na zápas a v extralize U17 má průměr 13,8 bodu na zápas. Nakoukla už v dresu Slovanka Mladá Boleslav do nejvyšší ženské basketbalové soutěže.

Ceny předali – fotbalová rozhodčí Lucie Ratajová, účastnice MS, ME a Olympiády) a Stanislav Dvořák, jednatel Kulturního informačního střediska.

Futsal. Ilustrační foto.
Žejdlík si vzpomněl na léta strávená v okresním přeboru

ŠACHISTÉ VYPIJÍ PADESÁT LITRŮ FERDINÁDY

Družstvem roku byli devítičlennou komisí vybráni šachoví dorostenci Vlašimi, jenž se v sezoně 2016/2017 umístili na druhém místě v Extralize mládeže a kromě plakety získali 50 litrů limonády Ferdinády.

Druhou příčku za velkého jásotu početných fanoušků v publiku získaly florbalové juniorky Benešova, jenž v loňské sezoně skončily na druhém místě základní části 1. liga juniorek a v play off se umístily na konečném 5. – 8. místě. V letošní sezoně jsou prozatím na čtvrté pozici. Byly druhé na mezinárodním turnaji Nisa open 2017 a čtvrté na mezinárodním turnaji Prague Florball Cup 2017.

Bronzovou příčku si vystřílely v reflexním luku votické juniorky, mistryně republiky v lukostřelbě Barbora Kramperová, Monika Březinová, Natálie Kronusová.

Plakety dostaly z rukou Veroniky Kondrátová, tiskové mluvčí města Benešov a Bohunky Zemanové ze společnosti Posázaví o.p.s.

Těsně pod stupni vítězů skončili starší žáci (Jan Šperlík, Lukáš Krunert, Lukáš Ziegler), nohejbalisté Šacungu Benešov, jenž byli druzí na mistrovství ČR dvojic.

Pátou příčku obsadily dorostenky Vlašimi ve stolním tenise Tereza Pytlíková a Anna Matějovská, jejichž největším úspěchem bylo druhé místo na MČR dorostenek.

Oběma týmům předali ceny Ivana Kárová, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu města Benešov a Pavel Suk, manažer Středočeské krajské organizace České unie sportu.

Sportovcem roku 2017 na Benešovsku provázel moderátor Radek Irgl, v programu se představily mažoretky VILD CATS Benešov, sourozenecká akrobacie, která předvedla parádní vystoupení oceněné velkým potleskem, žonglérka s klobouky a zpěvačka Brigita Klementová.

Horní řada zleva: Michal Kašpar, Jaromír Sedmík, Tomáš Vacek, Martin Žirovnický, Viktor Hovorka, Radim Kašpar. Dolní řada zleva: Roman Kudyn, Vojtěch Přitasil, Zdeněk Císař, Filip Linhart.
Tisem zářila, Rumové smršti chyběl v závěru správný nápoj

Hvězdou Deníku se stala benešovská florbalistka Monika Hašková  

Florbalistka Monika Hašková se stala díky čtenářům Hvězdou Benešovského deníku.Zdroj: Luděk RubličFlorbalistka Monika Hašková se stala díky čtenářům Hvězdou Benešovského deníku. Autor: Luděk Rublič

Čtenáři Benešovského deníku rozhodli, že Hvězdou deníku pro rok 2017, jenž je součástí Sportovce roku na Benešovsku, se stala florbalová juniorka Benešova Monika Hašková, které předal ceny sportovní redaktor Benešovského deníku Pavel Šimáček. V loňské sezóně byla nejlepší střelkyní základní části první ligy juniorek, obdobně jí to pálí i v letošní sezoně, kdy je prozatím na druhé příčce kanadského bodování. V kupónech vystřihaných z Benešovského deníku získala 558 bodů. 

Na druhém místě se umístila mažoretka VILD CATS Benešov Rozálie Zavřelová z 210 body. 

Bronzovou příčku pobral judista Benešova Matěj Benák s 197 body.

Výsledky kategorie Hvězda Deníku

1. Monika Hašková (florbal Benešov), 558 bodů,

2. Rozálie Zavřelová (mažoretka VILD CATS Benešov) 210,

3. Matěj Benák (judo Benešov) 197,

4. Jan Pikora (judo Benešov) 183,

5. SKP judo Benešov, 121,

6. Štěpán Průcha a Serhyi Shapoval (shotbal Benešov) 90,

7. Jakub Vojta (judo Benešov) 62,

8. – 9. Tereza Pytlíková (stolní tenis Vlašim) a Tenisáci Benešov (futsal) oba 60,

10. HC LEV Benešov 57,

11. Kateřina Birošová (mažoretka WILD CATS Benešov) 45,

12. Nela Pýchová (šachy Vlašim) 42,

13. Kristýna Pěnkavová (stolní tenis Vlašim) 40,

14. – 15. David Beneš (letecká akrobacie) a Vojtěch Dudek (šachy Brodce) oba 27,

16. Zuzka Holomojová 23,

17. Alice Přibylová (atletika Vlašim) 18,

18. Atletika Vlašim muži 15,

19. Dorost Vlašim šachy 14,

20. Anežka Vlková (šachy Vlašim) 11,

21. – 23. Jakub Voříšek (šachy Vlašim), Richard Mládek (šachy Vlašim) a starší žáci šachy Vlašim, všichni 8,

24. Juniorky Florbal Benešov 7.,

25. – 26. Kateřina Kukačová a Martin Kotouč (mažoretka WILD CATS Benešov) oba 6,

27. Florbal dorost Benešov 5,

28. – 31. Šachy Vlašim muži, Jakub Fejtek (BBK Benešov) a Jiří Březina (lukostřelba Votice), všichni 3,

32. Mládež šachy Brodce 2,

33. – 36. Petr Pilát (freestyle motokros), Libor Podmol (freestyle motokros) a fotbal Vlašim, všichni 1 bod. 

Čtenáři bylo dohromady hodnoceno 36 jednotlivců nebo oddílů, kteří společně získali 2010 bodů.

Ilustrační foto
Takhle jsem mužstvo ještě hrát neviděl, zářil Dvořák