Podzim byl pro Libora Podmola náročný. Po vážné zlomenině klíční kosti, kterou si přivodil v lotyšské Rize, následovala pětitýdenní rychloléčba. Cílem bylo stihnout tradiční akci FMX Gladiator Games. Tu nakonec Podmol i se zraněním odskákal, bolest však neodezněla. „Měl jsem nějakou alergickou reakci na vnitřní stehy a rána mi začala hnisat a natékat. A tak jsem musel opět na operaci, při které mi doktoři vyndali železo z ramena. Stejně muselo ven a já se bez něj budu cítit lépe," tvrdil Podmol, kterému manželka před odjezdem na rallye stehy: „Od kamarádů jsem také dostal přezdívku po boxerovi Vitalii Kličkovi," smál se freestyle motokrosař.

V nemocnici ve Vrchlabí byl Podmol nakonec o dva dny déle. Zánět byl totiž větší, než doktoři očekávali. „Do otevřené rány mi strčili takovou houbičku připojenou ke kompresorům. Všechno mi odsáli a vyčistili. Personál se o mě staral hezky, ale bylo divné ležet na posteli a nechat si z těla cosi odtékat," popisoval Podmol. Letošní vítěz amerických X-Games již nasává atmosféru Dakarské rallye. Letos jede jako doprovod a v ročníku 2018 již chce freestyle motokrosař odstartovat na závodním motocyklu.

Jak se na vše připravoval? „Moc mi nešlo správně složit stan, což je nejhlavnější. Tak jsem si koupil samorozkládací," smál se Podmol.

Dakarská rallye odstartovala v pondělí 2. ledna. Za tým BARTH Racing jedou čtyři závodníci (dva na motocyklu a dva na čtyřkolce) – zkušený David Pabiška, Ruda Lhotský, nováček Zdeněk Tůma a pětinásobný vítěz Josef Macháček. Podmol jede v asistenčním voze Volkswagen Tiguan společně s reportérem rádia Impuls Vlastou Korcem a již si vyzkoušel v Paraguay, jak se sedí v Tatře Aleše Lopraise.

Závodník ze Znosimi, jenž se vrací domů 10. ledna, je rád, že jde na dračku jeho Deník: „Za tři týdny měsíc se ve vyprodalo všech 1500 kopií. Od nového roku začnu psát další," radoval se a vyhlásil Podmol, kterého už 13. ledna čeká exhibice v německém Dortmundu. 

JIŘÍ UHLÍŘ