V Mariánkách se potvrdilo, že zápas se soupeřem z druhého konce tabulky nebude jednoduchý a tak jsem rád, že jsme ho zvládli,“ oddechl si kouč Benešova Jan Khek a dodal k závěru sezony: „Hlavní je před play off udržet příčky, které zaručují domácí prostředí.“

SKB Rokycany – BC Benešov 84:71 (18:21, 41:43, 64:53)

Los skupiny A připravil pro benešovské basketbalisty únorový čtyřboj v západních Čechách. První ze dvou výjezdů začal v Rokycanech. Vzhledem k postavení obou týmů v tabulce se očekával zajímavý basketbal. Ve stařičké rokycanské hale se však odehrával hlavně velmi tvrdý boj, který dovolili rozhodčí od první minuty. V první půli se ještě Khekovi svěřenci dokázali s tvrdostí soupeře vyrovnat a v poločase vedli o dva body.

Čáslav v posledním domácím zápase základní části krajské ligy podlehla Benešovu.
Krajská liga zná prvního účastníka baráže i složení čtvrtfinále

Ve třetí čtvrtině však přišla šňůra domácích 12:1, kterou se dostali definitivně do vedení. Benešov ještě snížil v úvodu poslední části na sedmibodový rozdíl, ale následná dvanáctibodová série Rokycan rozhodla o domácí výhře. Rokycany porazily Benešov podruhé v sezoně.

„V Rokycanech, které jsou doma skoro k neporažení, jsme ještě nikdy nevyhráli, a nepovedlo se nám to ani tentokrát. V bojovném utkání, ve kterém rozhodčí připustili tvrdou hru, jsme začali dobře. Na menším hřišti jsme se jim v prvním poločase vyrovnali v agresivitě a zápas byl vyrovnaný,“ podotkl k prvnímu poločasu Jan Khek a dodal k druhému:

„Soupeř, který má zkušený tým, postavil hru do zóny, do které jsme se nemohli prosadit a začali jsme trošku ztrácet. Domácí se naopak ofenzivně prosazovali a šli přes nás o pár bodů, což nás zlomilo. Sice jsme taky zkusili zónu, ale i do ní se soupeř byl schopen prosadit. Hráli jsme týmově, ale bohužel jsme se nedokázali víc prosadit.“
Body Benešova: Proskovec 21 (1), Malý 19 (3), Kožant 7 (2), Sedláček 5 (1), J. Vondráček 4, Valenta 4, Kukura 4, Tomášek 3 (1), F. Vondráček 2, Fulín 2.

Ilustrační foto.
Mějte se na pozoru, varuje policie. Ve Vlašimi a Voticích kradou zloději kabelky

BK Mariánské Lázně – BC Benešov 87:93 (22:23, 43:44, 61:66)

V sobotu večer se Benešáci prošli po krásné mariánskolázeňské kolonádě a v neděli ráno se postavili soupeři hrajícímu o záchranu v soutěži. Ve velmi nepřátelské atmosféře Benešov po většinu zápasu vedl, ale domácí se stále drželi na dostřel.

„Potvrdilo se, že zápas se soupeřem z druhého konce tabulky, který má pět výher, nebude jednoduchý,“ varoval benešovský kouč.

V prvním poločase zazářil Martin Červený čtyřmi trojkami a hlavně díky němu hosté v poločase vedli 44:43. Na problémy v obraně trenér Khek zareagoval změnou z osobky do zóny. Domácím se chvíli dařilo nacházet okénka v benešovské zóně, a tak ve 24. minutě vedli 51:46. Zbytek třetí části však ovládli hosté 20:10. Do formy se navíc prostřílel Petr Kožant, který dal za prvních pět minut poslední čtvrtiny 11 bodů a Benešov vedl 84:70. Poklidný konec zápasu však domácí odmítli čtyřmi trojkami v řadě. Benešov však našel na nápor odpověď a uhájil páté vítězství v kalendářním roce.

„Utkání bylo stále vyrovnané. Domácí měli hodně útočných doskoků a tím se dostávali do druhých střeleckých šancí, což nám činilo problémy. A tak, když už jsme bodově odskočili, dokázali hned zareagovat. V závěru už to vypadalo, že dohrajeme zápas v pohodě, ale jeden hráč soupeře nám dal tři rychlé trojky za sebou a už to bylo zase jen o čtyři body. Koncovku jsme ale i díky zkušenostem zvládli a dotáhli zápas do vítězného konce,“ oddechl si Jan Khek a chválil: „Petru Kožantovi sice moc zápas v Rokycanech a první poločas s Mariánskými Lázněmi střelecky nevycházely, ale ve druhém poločase zahrál velmi dobře a celkově dal 31 bodů.“

Body Benešova: Kožant 31 (4), Sedláček 16 (1), Kukura 13 (2), Červený 12 (4), Malý 10, Valenta 8, Tomášek 3 (1).

Čtyři kola před koncem základní části drží Benešov třetí příčku, kterou bude hájit v Domažlicích (24. 2.) a Klatovech (25. 2.).

PETR TOMÁŠEK

Ilustrační foto
Benešov bral šest bodů, Vlašim tři