První den se z deseti zástupců SKP judo Benešov mezi více jak 120 zúčastněnými velmi dařilo „klanu rodiny Kahounů". Nejmladší z něho, Johanka, se nezalekla kluků, se kterými se prala. Dva porazila a ve vyrovnané kategorii vybojovala zlato. Jan nezaváhal třikrát vyhrál a také byl první. Josef prohrál v prvním zápase, poté se však „rozjel", postupně porazil tři soupeře včetně kralupského Nováka, nad kterým zvítězil ve výborném zápasu. Při shodném výsledku prvních tří závodníků odsunula Pepíka na třetí místo jeho nejvyšší váha.

Výborně se pral Roman Fuksa, kterému zápasy netrvaly déle jak 15 vteřin, když nad všemi soupeři zvítězil perfektními hody. Podobně úspěšně si vedl i Jakub Maršíček, jenž nebývale vitálním pojetím porazil dva protivníky a tak bral zlato.

Třetí místo získal statečně bojující Matěj Gruber. Adam Filip v boji se staršími soupeři byl velmi blízko medaile, když ve druhém kole zvítězil pěkným chvatem o soto gari. V rozhodujícím utkání o medaili bojoval, ale odešel těsně poražen a obsadil tak čtvrté místo. Sice se snahou, ale bez medaile skončili Matyáš Danko, Michael Bóna a Petr Havlík.

Radost ze zlata vypukla třikrát

Druhý den pokračovala soutěž pro žákovské a dorostenecké kategorie a ze čtrnácti benešovských judistů si tři odvezli zlaté medaile.
Udo Grewe měl váhovou skupinu rozdělenou na dvě podskupiny. Ve své části se zvítězil nad třemi soupeři (dva udržel a jednoho hodil velice povedeným hodem na ippon seoi nage) a postoupil tak do bojů o medaile. Ani tam nedal protivníkům šanci a zaslouženě obsadil první místo.
Zlato vybojovala i Lucie Dvořáková. První soupeřku porazila díky své aktivitě a ve druhém utkání výborně zvládla přechod z boje v postoji na zem, kde protivnici udržela v držení.

Andree Maršíčkové nepřijela žádná soupeřka, takže nastoupila alespoň v jednom zápase mimo soutěž, který vyhrála. Získala tak pro Benešov třetí zlatou medaili.

Grewe měla jen jednu soupeřku

Stříbro získalo pět závodníků SKP Benešov – Jan Pikora, Lukáš Novák, Jiří Sládek, Kateřina Myslivcová a Claudie Grewe. Pikorovi se podařil výborný nástup hned v začátku prvního utkání, kdy soupeře hodil na ippon. „Bohužel akci započal těsně vedle vymezené zápasové plochy, a proto mu nemohla být započítána. Během zápasu pak soupeře hodil dvakrát na wazari a zvítězil," dodal k utkání trenér Aleš Pikora. Ve druhém utkání si vybral smůlu, když si v poslední vteřině nepohlídal nástup protivníka a prohrál. Pak se ale vše opět otočilo a výhra v posledním zápase mu zajistila druhé místo.

Novák měl vstup do závodů velice aktivní. V základní skupině jeden zápas prohrál a jeden vyhrál, což ho posunulo do bojů o stupně vítězů. V semifinále si se soupeřem hravě poradil. Ve finále však i přes výborný výkon nestačil na Buriana z Pardubic.

Sládek ukázal prvnímu soupeři slabinu, když ho hodil dvakrát na chvat obodovaný wazari. Ve druhém utkání se však dopustil chyby, kterou soupeř využil.

Myslivcová měla ve své váhové kategorii jen jednu soupeřku, se kterou ale v obou zápasech prohrála, ačkoliv Katka podala velmi dobrý výkon.
Grewe měla rovněž jen jednoho protivníka. Šlo o velmi vyrovnaná utkání, ve kterých museli pokaždé rozhodnout rozhodčí jedním bodem. V prvním utkání zvítězila Claudie, ve druhém její soupeřka, takže na žíněnku museli nastoupit potřetí, kde již byla aktivnější protivnice.

Pokorná byla moc ohleduplná

Do Benešova putovalo i několik bronzových medailí. Viktorie Fuksová se od začátku zlepšovala. V prvním boji si ale nepohlídala brzký nástup soupeřky na o soto gari. V posledním utkání však perfektně zvládla boj na zemi a držením zvítězila.

Petr Pokorný sice ve dvou zápasech prohrál, ale vše si vynahradil, když závodníka z Kamenice hodil krásně provedeným chvatem o soto gari. Ke třem zápasům nastoupil i Tomáš Pikora, kterému se, jako Petrovi, podařilo zvítězit v jednom utkání, tentokrát udržením závodníka po 20 vteřin v držení kesa gatame.
Jakoby ohleduplnost k ostatním závodnicím zabránila Pavlíně Pokorné být razantnější v nástupech, čehož soupeřky využily. I přesto brala třetí místo.
Na stupně vítězů se tentokrát nedostali Vojta Hošek a Josef Chmel. Hošek bravurně zvítězil v prvním utkání na ippon. V dalších zápasech se mu již nedařilo. Proti Chmelovi stanuli velmi zkušení závodníci. Ačkoli se jich nezalekl a předvedl několik zdařilých nástupů, soupeři byli nad jeho síly.

ALEŠ PIKORA