Pýchová se po raketovém startu (4 body ze 4 partií) dostala na samotnou špici turnaje a v pátém kole si dokonce zahrála na prestižní první šachovnici. Po dvou porážkách přišly další dvě výhry (mimo jiné nad loňskou mistryní Evropy Narvou z Estonska) a vydřená remíza v téměř šestihodinové partii se silnou soupeřkou z Ruska.

S 6,5 body byla mladá vlašimská šachistka dvě kola před koncem průběžně sedmá a měla na dohled medailové příčky. Porážka s „ruskou Američankou" a remíza s Indkou ji sice odsunuly na konečné patnácté místo. I to je určitě velkým úspěchem a zároveň vylepšením prozatím nejlepšího 16. místa z MS v Brazílii 2011.

Z české výpravy byl úspěšnější jen Matyáš Marek z Mezinárodní šachové školy Interchess (skvělé šesté místo mezi chlapci do 18 let).
Šestnáctiletá Nela Pýchová je už zkušenou reprezentantkou, v posledních šesti letech se zúčastnila čtyřikrát mistrovství světa a pětkrát mistrovství Evropy jednotlivců a ve své sbírce úspěchů už má i bronzovou medaili z ME v Černé Hoře 2013.

Ani jedenáctiletý Jakub Voříšek není v mezinárodní konkurenci žádným nováčkem, na podobné akci se objevil již počtvrté. Ve své kategorii byl nasazen až ve druhé stovce, ale s vesměs papírově silnějšími soupeři se bil statečně a v 11 kolech vybojoval výborných šest bodů, což stačilo na 69. příčku. Za povšimnutí stojí jeho zisk 126 bodů na elo, což je opravdu hodně a jen to dokazuje, že se Jakub v Řecku představil ve výborné formě.

Podrobnější informace o vystoupení a pobytu vlašimských reprezentantů v Řecku najdete na internetových stránkách www.sachyvlasim.cz.

ONDŘEJ MATĚJOVSKÝ