Mezi účastníky závodu se těsně před startem snažil zahřát také Zdeněk Skalák z Votic.

„Tady běžím úplně poprvé. Moc jsem netrénoval, od Vánoc nebyl čas. Také jsem o svátcích hodně jedl, takže jsem na tom dost špatně, jsem proto zvědavý, jaký bude čas. Ale myslím, že to zvládnu, protože běžím jen Vlašimskou desítku," řekl votický statistik a učitel piána s tím, že by rád doběhl do cíle za pětačtyřicet minut.

To se mu nakonec nepodařilo a časem 51:33.1 obsadil 18. místo, ve své věkové kategorii pak čtrnácté.

Po výstřelu startovní pistole se dlouhý balík běžců v čele s vodičem na kole vydal do zámeckého parku na zaváděcí kolo. Zatímco závodníci na pětku se se svou tratí potýkali jen v parku, ti na dvojnásobné trati běželi část trasy s půlmaratonci.

„Doběhla jsem celkově druhá a v ženách jsem byla první," pochlubila se úspěchem teprve čtrnáctiletá žákyně osmé třídy z Mladé Vožice Kamila Janů, která doběhla jen sedm vteřin za vítězným, dvakrát starším Tomášem Foltínem. Na Uklouzané pětce to dívka nandala až na jednoho všem mužům mezi pětašedesáti startujícími.

„Pro mě je to zimní příprava, já jsem jinak cyklistka. Už za týden poběžím v Chýnově Běh milénia," prozradila mladá závodnice ze sportovní rodiny. Spolu s ní totiž běžel na půlmaratonské trati její otec. „Můj čas v cíli byl hodina třicet devět," řekl Martin Janů, který doběhl celkově devětadvacátý a ve své věkové kategorii dvacátý.

První do cíle půlmaratonu dorazil pardubický vytrvalec Miloš Kratochvíl s časem 1:23:34.3. Náročný profil tratě se stoupáním na Blaník vysoký 638 metrů si i na vítězi vybral svou daň a bylo znát, že úspěšný vytrvalec neměl v závěru sil na rozdávání.

KAREL CHLUMEC

Výsledky závodů najdete ZDE