V našem okrese fungují Benešovský běžecký klub a silná skupina běžců ve Vlašimi, která pořádá závody pod názvem Běhá celá Vlašim. Na posledním Benešovském Běžeckém festivalu zvítězili v derby běžci zpod Blaníka, kteří byli v součtu všech účastníků obou okresních měst rychlejší o 2:48 minuty. „Běžci jsou jedna parta. Potkávají na přespolácích, kde si nic nedarují a těší je, když předběhnou soupeře. V cíli jsou z nich ale zase kamarádi, které spojuje společný zájem,“ vidí jen zdravou rivalitu mezi kluby Benešovska, předseda spolku BENEŠOV ŽIJE SPORTEM Zdeněk Rada, ve kterém je i Benešovský běžecký klub (ještě atletika, cyklistika, plavání, triatlon). Ten sdružuje asi 20 běžců převážně nad 18 let a v regionu pořádá seriál 20 závodů pod názvem Běžec Podblanicka. „Skupina rekreačních běžců je jistě početnější. Běhají pro kondici, pro radost z pohybu a můžeme je potkávat na jejich oblíbené trase kolem konopišťského rybníka,“ ukazuje Zdeněk Rada, že běhá dost lidí, kteří se hlavně potřebují protáhnout po většinou sedavé práci. Dobře si i čistí hlavu od problémů a nemusí nutně bojovat o pocty.

BENEŠOV MÁ FESTIVAL, VLAŠIM BLANÍK A PARK

Největší pořadatelskou aktivitou spolku je Benešovský Běžecký Festival, který letos pořádal spolek čtvrtý rok a je mezi běžci různých kategorií velmi oblíben. Na masivní akci, kde je okolo tisícovky závodníků, pomáhala asi stovka dobrovolníků. „Děkuji všem závodníkům, rodičům, fanouškům, hostům akce, partnerům akce, především Městu Benešov a všem dalším, kteří nás již čtyři roky skvěle podporují a hlavně pořadatelům,“ pěje ódu na pomocníky předseda spolku BENEŠOV ŽIJE SPORTEM.
Ten pořádá ještě Novoroční běh v Konopišti, Konopišťskou desítku a letos bude i Mikulášský běh.

Ve Vlašimi pořádají seriál běhů pod názvem, Běhá celá Vlašim, jako Zimní běh na Blaník, Vlašimská desítka & Pětka pro všechny a nově Noční běh vlašimským parkem, který startuje 7. října v 19 hodin. „Po trase uvidíte krásně osvětlené dominanty parku, kterými je vlašimský zámek a brána, starý hrad nebo čínský pavilon. Proběhnete skrz vyhlídku nad parkem a také nad Samsonem a přes kamenný most se vrátíte zpět na nádvoří zámku,“ říká předseda závodu Ondřej Pojmon. Trasa měří 7 km a nastoupáte při ní 120 výškových metrů.

BBK je nejvíce pyšný na druhé místo osmičlenného družstva v prestižním štafetovém závodě Vltava Run 2017. Navíc se jeho dva běžci umístili ve Sportovci roku na Benešovsku 2016 – Matyáš Pokorný (druhý) a Lenka Křížová (čtvrtá). Úspěch spolku ještě zvýraznila ve Sportovci druhá v mládeži, všestranná, Daniela Radová.

Běhat se dá de facto všude, ale Benešov by přivítal nový atletický ovál. „Je to sen každého atleta a běžce a byl to i cíl zakládajících členů spolku v roce 2014. Měl by se stavět u zimního stadionu, a tak si přeji, aby se to povedlo do roku 2018,“ doufá Zdeněk Rada a dodává, co by ještě bral: „Aby na benešovském gymnáziu vznikla sportovní třída se zaměřením na atletiku, případně na další jiné sporty.“