Libor Podmol se stal druhým jezdcem, který v letošním roce dokázal zvítězit. V osmi dosavadních závodech (6x mistrovství světa a 2x mistrovství Evropy) vyhrál španělský freestyle motokrosař Maikel Melero. „Už bylo na čase, že ho někdo zastavil. Konkurence tu byla pořádně našlapaná, ze špičky chyběl akorát Australan Rob Adelberg," říkal Podmol, který před měsícem získal v Polsku při mistrovství světa druhé místo.

Český freestyle motokrosař v Mnichově předvedl dva bodyvarialové triky – California roll a Volt. Dále Podmol ukázal svůj vlastní Surfer Flip a nový trik 360 Egg roll, ve kterém se skáče salto do boku a z kratší nájezdové rampy.

„Rozhodčí mi dali dost bodů za využití celé trati a stylu," dodal český závodník ze Znosimi, který na závody freestyle motokrosu vzal poprvé s sebou svého syna Libora Joshuu. „Vzal jsem synka poprvé na závod, dali jsme si takovou pánskou jízdu. Snažil jsem se, aby měl zážitek a tak jsem radši vyhrál."

Po závodě v Mnichově se Libor Podmol soustředí na vrchol sezony X-Games, který se uskuteční 2. až 5. června v texaském Austinu. Tam se tentokrát představí ve dvou disciplínách. „Do toho dokončím můj deník, ve kterém lidi zjistí, jaký je život freestyle motokrosaře. A mého bratra Filipa čeká asi největší závod kariéry – Red Bull X-Fighters v Madridu. O jeho účasti se hlasuje na internetu. Tak pojďte podpořit," dodal druhý nejlepší sportovec Benešovska za rok 2015.

Výsledky Mistrovství Evropy, Mnichov (Německo)

1. Libor Podmol (Yamaha) 414 bodů, 2. David Rinaldo (Francie / Yamaha) 404, 3. Luc Ackermann (Německo / Husqvarna) 374, 4. Remi Bizouard (Francie / Kawasaki) 372, 5. Leonardo Fini (Itálie / KTM) 317, 6. Maikel Melero (Španělsko / Yamaha) 190.

JIŘÍ UHLÍŘ