V nejrychleji rostoucím městě v Číně, v Shenzhenu, se z českých jezdců závodů zúčastnili Libor Podmol a Petr Pilát. Úspěšnější byl Podmol, i když vzhledem ke ztraceným náhradním dílům na motorku musel vynechat tréninkovou přípravu. „Při příjezdu do Číny jsem se bohužel dozvěděl, že se mi ztratily tašky s věcmi na motorku a náhradními díly, z kterých si ze sériové motorky dělám tu svou. První den tréninku jsem tedy zmeškal a místo trénování jsem coural po Shenzhenu a poznával jeho krásy. Věci na motorku mi naštěstí dorazily na hotel v den závodu, stihl jsem tak aspoň tři sedmiminutové tréninky," vypráví o trablech před startem Libor Podmol.

Podmolovi vycházelo první den všechno

První den byl pro jezdce ze Znosimi šťastný, vyhrál kvalifikaci a poté zopakovat triumfální jízdu i ve finále. „Celý den jsem se cítil dobře. Měl jsem v záloze nový trik California roll, který jsem si sám vylepšil chytákem na sedadle – kolem něj mám uvázaný kus provazu, kterého se držím, když se otáčím kolem motorky. Myslím, že si tuhle vychytávku mohu nechat patentovat a ten náš sport to posune zase o kus dál," komentuje Libor a dodává: „Cali roll jsem předvedl už v kvalifikaci a nečekaně jsem vyhrál. Předvedl jsem celou jízdu velmi čistě a zahrnul do ni i svůj vlastní trik – surfer flip. Podobně zdařilá byla i finálová jízda, kde jsem, jako v kvalifikaci, v daném časovém limitu dokázal skočit trik navíc. Možná i díky tomu jsem bral vítězství, jelikož druhý v pořadí, David Rinaldo, taky dělal dva body varialové triky, ale už nepředvedl surfera."

Libor Podmol tak vyhrál v letošní sezóně na mistrovství světa svůj první závod. „Letos poprvé jsem slyšel českou hymnu, a to ještě v Číně. Byl jsem velmi šťastný, nejen za výsledek, ale i za to, že jsem poprvé v životě skočil nový trik. To ježdění na motorce prostě miluju a tu svou „práci" si užívám jak nikdy," popisoval své pocity Podmol bezprostředně po závodě.

Zlomený rám ukončil Podmolovi druhý den

Druhý den už tak šťastný nebyl. Podmolovi se sice podařilo vyhrát kvalifikaci, ale u prvního finálového triku mu rupl při odrazu z rampy rám u motorky a bylo po závodění. „Naštěstí jsem trik tak tak dotočil, ale nemohl jsem pokračovat v jízdě dál. Nicméně jsem rád, že jsem zdráv a díky technickému problému jsem se nevysekal a neválím se teď v čínské nemocnici," vděčí za své „štěstí v neštěstí" nejlepší český jezdec v FMX.

Druhý z Čechů, Petr Pilát si z Číny odvezl osmé a páté místo. Oba teď v sobotu 24. října čeká Gladiator Games v O2 Areně v Praze.

Výsledky 9. závodu
1. Libor Podmol 20, 2. David Rinaldo (FRA) 18. 3. Hannes Ackerman (GER) 16, 4. Maikel Melero (ESP) 14, 5. Rob Adelberg (AUS) 12, 6. Dany Torres (ESP) 10, 7. Brice Izzo (FRA) 9, 8. Petr Pilát 8, 9. Jose Miralles (ESP) 7, 10. Luc Ackerman (GER) 6.

Výsledky 10. závodu
1. David Rinaldo 20, 2. Maikel Melero 18, 3. Rob Adelberg 16, 4. Brice Izzo 14, 5. Petr Pilát 12, 6. Libor Podmol 10, 7. Hannes Ackerman 9, 8. Luc Ackerman 8, 9. Jose Miralles 7, 10. Dany Torres 6.

Další závod seriálu Mistrovství světa se jede v sobotu 7. listopadu v Brazílii.

MARIE LAFANTOVÁ