„Rehabilitoval jsem tu před dvěma roky jako pacient, tak jsem si přišel znovu zaplavat La Manche,“ potvrdil před převzetím pomyslného štafetového kolíku přímo z vody Jaroslav Fürbach z Nahorub.

Dnes se už čtrnácté štafetové plavání jmenuje jen Kladrubský La Manche. „Plavání se trochu časově posunulo od Nového roku, proto ta změna,“ vysvětlila Štěpánka Kovářová, hlavní organizátorka, která stála u zrodu tradice.

Letos se poprvé neplavalo, od třetí hodiny ranní, ale už od půlnoci. I to má své opodstatnění. Večer, kdy je obvyklý čas ukončení plavání, zbude účastníkům více času na hodnocení.

„Loni jsme doplavali trochu později, proto pak nezbylo moc času na společné posezení a tanec. Tentokrát ho zajistí v kinosále kapela Lahvátor,“ připomněla fyzioterapeutka s tím, že také večerku, která je v ústavu ve 22 hodin, posunulo vedení zdravotnického zařízení o hodinu blíž k půlnoci.

Nový přístroj slouží pacientům i z řad sportovců.
Nový přístroj rozšiřuje možnosti rehabilitace v benešovské nemocnici

„V tuto chvíli, kdy je před devátou hodinou, jsme časově asi půl hodiny napřed. Ale to stejně nic neznamená. Ze začátku plavali zdatnější plavci,“ zhodnotila Štěpánka Kovářová. „Nakonec může být všechno úplně jinak,“ dodala.

Plavání už tradičně, podesáté, zahajoval herec Pavel Nový. Ten se do Kladrub dostal po té, co jeho zdraví podlomilo onemocnění zápanonilskou horečkou, k níž přišel při dovolené na Kypru. Plavaly ale také další dvě osobnosti, herci Jitka Molavcová a Alfréd Strejček.

„Ten je u nás asi měsíc a bude to právě on, kdo odplave poslední dva bazény. Podobně to udělal před jedenácti lety Pavel Nový. Pan Strejček běhal i maratony, ale v říjnu ho onemocnění upoutalo na lůžko. Na konci loňska pak začal s rehabilitací a v našem bazénu zkusil i první znaková tempa. Jak se sám vyjádřil o půlnoci, při zahájení štafety, Pavel Nový je pro něho velkým vzorem a motivací,“ dodala Štěpánka Kovářová.

Lékař Rehabilitačního ústavu Kladruby Jehad Al Balol ve své ordinaci.
Jemenský lékař si v Česku zvykl na řadu odlišností, jen ne na zimu