„Je to téměř nepopsatelné, mám obrovskou radost. Ani jsem to nečekal. Jel jsem si to hlavně užít. Jednalo se o první závod po zranění, nevěděl jsem, jak to skončí. Na motorce jsem neseděl dva měsíce," říkal Pilát, který se zranil v polovině března, když při tréninku spadl na řídítka a přivodil si silný otřes mozku a vnitřní krvácení. Nejen díky dietě, při které zhubl dvanáct kilo, se znovu dostal do formy.

První den seriálu nebyl pro české motokrosaře příliš úspěšný. Filip Podmol chyboval a skončil jedenáctý, jeho starší bratr Libor ve finále spadl a skončil na šestém místě. Těsně před ním se umístil Petr Pilát, který rovněž v závěrečné jízdě chyboval.

Reputaci si Češi napravili hned další den. Filip Podmol vyhrál vložený závod „best whip contest" a v posledním závodě ME bral devátou příčku. Petr Pilát si doskočil pro páté místo, díky čemuž se mu podařilo udržet ve vedení šampionátu a stal se mistrem Evropy. Závod byl příznivý i pro Libora Podmola, který poprvé v letošní sezóně navlékl na krk zlatou medaili, když se mu podařilo s přehledem vyhrát poslední závod mistrovství Evropy.

„Bylo to těžké, ve středu v noci jsme se vrátili z amerických X-Games. Doma jsem se tři hodiny prospal, pohrál si s dětmi, předal jim dárečky a vyrazil do Hamburgu, kde jsem zase díky Jet legu nemohl spát. Proto asi první den vypadal tak, jak vypadal. Na druhou noc jsme si vzali prášky na spaní, prospali ji celou a v hlavním závodě druhý den všechno vyhráli," směje se Libor Podmol a dodává: „Bylo to fajn zase na závodech slyšel českou hymnu, a to dokonce dvakrát díky Pilníkovi. Jsem na něj pyšnej. Mám velkou radost, že je po zranění zase zpět na motorce a létá s námi vzduchem. Nahnal mi tím zraněním před pár měsíci opravdu velký strach."

A v Hamburku také ukázal Petr „Pilník" Pilát zcela nový trik.„Rozhodčí ho ocenili, je to prý pecka, ještě ho nikdo neskočil. Název jsem ale zatím nevymyslel," dodává Pilát. A jak jeho nový trik vypadá? „Dám pravou nohu na přední blatník a vyjedu na rampu. Ve vzduchu musím s motorkou hodně škubnout a nohu nechám vpředu i po dopadu."

Celkově se uskutečnilo sedm závodů mistrovství Evropy. Pilát se v nich pravidelně umisťoval vpředu, jednou vybojoval vítězství a druhé místo. Kvůli zranění chyběl jednou, a to v Mnichově.

Oficiální oslava titulu se uskuteční při akci – Pilníkovo pozdní odpoledne, která se uskuteční 11. července v Čerčanech.

MARIE LAFANTOVÁ, JIŘÍ UHLÍŘ