Pilát, současný mistr Evropy, měl v minulém týdnu hodně náročný program. V pátek a v sobotu ho čekaly závody mistrovství světa NIGHT of the JUMPs ve švýcarské Basileji. Tam obsadil dvakrát páté místo. Do toho ho oslabovala teplota. „Ze Švýcarska jsme celou noc jeli domů, ráno jsem si šel lehnout a pak jsem odjel do arény. Když jsem potkal Travise Pastranu, hned jsem se uzdravil. Říkal, že pojedeme spolu, uděláme salto na motorce a pleskneme si rukama. Bylo to něco neskutečného, tlesknul jsem si s legendou, když jsme měli kola od motorky nad hlavou," smál se Pilát.

Co všechno mohli diváci na Nitro Circus Live vidět? Například výkon Bruce Cooka. Kanaďana, který si v minulosti vážně poranil páteř a je na vozíčku. Před pražskými diváky na speciálně upravené motorce předvedl salto. To Cameron Sinclair měl na motorce tři dobrovolníky… Pokoušel se s nimi dát salto, doskok se však nepovedl, všichni spadli. „Když si vezmu jednoho člověka před sebe na řídítka, mám z toho šílené nervy. Přece ručím za jeho život. Na ty šílenosti jsem zíral s otevřenou pusou. V Nitro Circusu Live nejlepší jezdci předvádí nejlepší triky," dodal Pilát.

Freestyle motokros byl hlavním bodem celé show. Clinton Moore ukázal divákům jeden z nejtěžších triků – neobvyklý body varialový trik nad svojí motorkou, se kterým vyhrál Red Bull X-Fighters. Právě body varialové triky (akrobacii nad motorkou) má Petr Pilát v plánu trénovat.

V mistrovství světa série NIGHT of the JUMPs, které začalo závody ve švýcarské Basileji, skončil Pilát dvakrát na pátém místě. A moc dobře ví proč. „Chybí mi právě tyhle otočky. Všichni jezdci přede mnou to dávají, nad motorkou ve vzduchu něco předvedou. Rozhodčí mi ale řekli, že když se tohle naučím, mohl bych bojovat pravidelně o stupně vítězů. Tak na tom začnu makat," dodal Nejúspěšnější sportovec Benešovska pro rok 2015, který po náročném víkendovém programu stonal s horečkou.

JIŘÍ UHLÍŘ