Cyklista a ambasador Sazka Olympijského víceboje, několikanásobný paralympijský vítěz a mistr světa Jiří Ježek, se stal hlavní tváří tréninkového dne. Nebylo snadné získat takovou akci, je o ni totiž mezi školami velký zájem. Organizátoři musí každý rok vybírat 28 šťastných z celé republiky.

„Kam vyrazíme, to se losuje. Škol je třináct set, akcí jen čtrnáct na podzim a čtrnáct na jaře. Kutnohorští jsou hodně aktivní, pravidelně se zapojují do projektu Česko sportuje a účastní se pravidelně od pilotního ročníku Sazka Olympijského víceboje, ve kterém si vede opakovaně na výbornou. Teď se na ně usmálo štěstí,“ řekl Deníku manažer Sazka Olympijského víceboje Radek Zavřel.

V moderovaném programu byl dětem nejprve představen bílý tygr Soohorang, plyšový maskot letošní zimní olympiády v Pchjongčchangu. Následovalo bouřlivé přivítání Jiřího Ježka, jehož úvodní věty děti hltaly.

„Já sám jsem si splnil obrovský sen a možná, že kdyby se mi nestal úraz, tak se mi nesplnil, protože bych se připravoval méně poctivě. Moje neštěstí mě nakoplo k větší dřině,“ řekl Ježek a oslovil děti, zda by i ony chtěly jednou profesionálně sportovat. Když se jich tři čtvrtě přihlásilo, byl rád. „Pokud budete makat, může se splnit sen i vám,“ doplnil.

Trénink s hvězdou se v rámci Sazka Olympijského víceboje odehrál v hale Bios v Kutné Hoře za účasti úspěšného paralympika Jiřího Ježka.Zdroj: SazkaZa Ježkovy asistence předala ředitelka školy Zdenka Mačinová šek Věře Závorkové, bývalé žákyni zdejší školy, které podobně jako Ježek skvěle sportuje i bez dolní končetiny. Věnuje se plavání a na nové plavky jí žáci formou sběru papíru věnovali 15 725 korun. „Výtěžek má za cíl pomoci hendikepované plavkyni splnit její touhu – zúčastnit se paralympijských her v Tokiu 2020,“ vysvětlil školní garant projektu Radek Jásek.

Po gratulaci k narozeninám Jiřího Ježka, které oslavil před pár dny, se začalo sportovat. Pod vedením ambasadora a jeho manželky proběhla nejprve rozcvička a poté se pět družstev přesunulo na stejný počet stanovišť, kde formou kruhového tréninku sportovci poměřili síly v různých disciplínách.

Na závěr se vyhlašovalo pořadí, poté přišla autogramiáda a společné foto. „Pane Ježku, jsme rádi, že jste mezi nás zavítal. Děkujeme a budeme na setkání s vámi a organizátory Sazka Olympijského víceboje dlouho vzpomínat,“ doplnil Radek Jásek.

Sazka Olympijský víceboj je společný projekt Českého olympijského výboru a Sazky, který má za cíl ukázat dětem sport jako přirozenou součást zdravého životního stylu.

Článek v tištěné formě najdete ve středočeských Týdenících (jsou součástí Deníku) v úterý 23. října.

Novak Djokovič a Radek Štěpánek s ředitelem školy Pavlem Kopečným.
Djokovič se Štěpánkem překvapili školáky u oběda