Obě oštěpařské soutěže tak na dálku v pohodě sledoval slušný počet příznivců. Do projektu Spolu na startu zasáhlo včera v celé České republice na 173 stadionech sedmnáct tisíc atletů.

Výkony v podání oštěpařů Dukly měly na Sletišti světové parametry. Jakub Vadlejch se zaskvěl v první sérii, kdy projektil z jeho pravačky doletěl do vzdálenosti 84,31 metru. Jednalo se o jeho druhý nejlepší otvírací výkon sezony.

„Příprava byla už moc dlouhá, závody mi dost chyběly,“ říkal český oštěpař číslo jedna, který se v Kladně představil s nazrzlým plnovousem.

„To že na stadion nemohlo přijít víc diváků, jsem moc nevnímal. Soustředím se vždycky jenom na sebe a okolí nevnímám. Přesto jsem od bariéry slyšel povzbuzování,“ pochvaloval si svěřenec Jana Železného. Jeho pondělní výsledek je letos třetí na světě, ale lepší výkony patří soupeřům ještě z doby před koronakrizí.

Jan Jirka a Matěj Krsek (ve žlutém) sprintují v kladenském závodě do cíle. Nakonec oba zdolali Pavla Masláka.
Konečně závod, Krskovi se vrátila motivace. A porazil Masláka!

První pokus mu parádně vyšel. Cítil formu, a tak ve snaze dostat se ještě dál riskoval. „Měl jsem velká očekávání, jenže jsem se už nezlepšil, a tak jsem pokusy úmyslně přešlapoval,“ popsal své vystoupení vicemistr světa z roku 2017 a loni pátý na MS v Dauhá. To byl jeho poslední start.

PARÁDNÍ SOUBOJ DALEKO ZA ŠEDESÁTKOU

Velkým „tahákem“ byl souboj Barbory Špotákové a Nikoly Ogrodníkové, který vyzněl pro světovou rekordmanku. Vyhrála pokusem dlouhým 63,69, její vyzývatelka hodila 62,92. Zařadily se tak na třetí a čtvrté místo světových tabulek.

„Předvedla jsem slušný výkon, i když mi to při rozcvičování šlo líp. Pak jsem se nemohla trefit, ale tyhle metry mají kvalitu,“ podotkla osmatřicetiletá Špotáková, která žije v nedaleké Unhošti. „Znám to tady, někdy na Sletišti trénuju, ale nehází se mi tu úplně dobře. Na protější straně mi chybí nějaký pevný bod. Na závody jsem se ale těšila.“

Vyhovovala jí parádní atmosféra na útulném stadionku. „Za sektorem bylo mezi stromy hodně fanoušků. Jsem ráda, že jsme s Honzou Tylčem dokázali, že nám to funguje. Je znát, když je člověk na dobré vlně,“ zmínila dvojnásobná olympijská vítězka nového trenéra. Přesto cítila velkou předstartovní nervozitu. „Závodila jsem naposledy v říjnu a celý týden jsem na mítink myslela,“ přiznala matka dvou synů. „Skoro jsem si říkala, jestli to není před olympiádou?“

Zapojte se do dobročinné aukce. Ve hře je reprezentační dres Alexe Krále.
Letní liga pomáhá. Vydražte dres Alexe Krále a přispějte na dobrou věc

Cenila si vítězství nad kolegyní z Dukly. „Nikola je po loňských výkonech českou jedničkou, navíc přešla k Honzovi Železnému. Je to evidentně velká soupeřka. Jsem ale ráda, že spolu můžeme soupeřit. Závody tak mají světový formát. Kdybych házela bez ní, určitě bych se nedostala tak daleko,“ pokyvovala hlavou.

OGRODNÍKOVÁ CHTĚLA VYHRÁT

Vicemistryně Evropy z roku 2018 nastoupila na start po viróze. „Pořádně jsem nevěděla, co mám od sebe čekat. Poslední týden neprobíhala příprava ideálně. Trochu jsem se po horečkách šetřila, ale naštěstí to nebyl koronavirus,“ dušovala se Ogrodníková.

Závodilo se jí relativně dobře, i když tlak cítila z jiného důvodu. Nastoupila totiž poprvé pod vedením Jana Železného. „Všichni očekávají, že když trénuji s takovou legendou, musím hned házet daleko. Snažila jsem se kouče výsledkem potěšit. Myslím, že se mi to povedlo,“ culila se.

Klára Himmelová
Himmelové nevyšla v Nechranicích neděle

Sama byla rovněž spokojená. „První závody jsou od toho, aby si člověk všechno ohmatal a odzkoušel. Myslím, že to nebylo špatný. Akorát jsem chtěla vyhrát,“ dodala s úsměvem.

STAŇKOVI CHYBĚL DRSNĚJŠÍ KRUH

K výborné úrovni kladenského podniku přispěl i koulař Tomáš Staněk. Jeho vítězný vrh měřil 21,13 metrů. Myslel však, že by se mohl dostat o pár decimetrů dál.

„Byl jsem nahecovanej, ale k lepšímu výkonu mi chyběl malinko drsnější kruh. Na začátku to klouzalo. Vůbec jsem to nedokázal nakopnout dopředu. Je vidět, že je začátek sezony, nejsem úplně vyházenej,“ dodal.

Útočník Jan Tlačil (vpravo) nebude v příští sezoně pokračovat v Příbrami.
Daň za povedený ročník. Příbram přišla o svého kanonýra