Zápasy a turnaje se organizují od počátků a šachový sportovní život se výrazně rozvíjí od poslední čtvrtiny 19. století. První oficiálním mistrem světa byl v roce 1886 Wilhelm Steinitz. V současnosti je to (od roku 2013) norský šachový velmistr Magnus Carlsen. Nejlepším českým šachistou je od roku 2003 David Navara, nejlepší české šachistky jsou Kristýna Havlíková a sestry Karolína Olšarová a Tereza Rodshtein rozená Olšarová.

Na Benešovsku je registrováno kolem 200 hráčů, závodně ale zde hraje šachy víc lidí, protože povinné registrace jsou jen v soutěžích družstev. Například Regionální žákovskou ligu hrají desítky malých dětí, které zatím ve svazech registrovány nejsou.

Nejdelší historii v okrese má klub Jawa Brodce, který letos slaví 75 let od založení oddílu. V poslední době zde vytvořili silné mládežnické středisko a například dvanáctiletý Vojtěch Dudek letos vybojoval bronz na mistrovství republiky a v září si zahrál na mistrovství Evropy mládeže v Rumunsku.

DĚTÍ JE DOSTATEK, ALE CHYBÍ TRENÉŘI

Okresní centrum šachu je ale ve Vlašimi. „Před nějakými 45 lety se prokazatelně ve Vlašimi hrálo, jak to ale bylo před tím, nevím. Chybí kronika a moc záznamů z historie se nedochovalo,“ posteskl si předseda a trenér oddílu TJ Spartak Vlašim Ondřej Matějovský.

V klubu už před více než dvaceti lety vsadili na práci s mládeží, což se jim bohatě vyplácí. Oddíl, který do té doby hrával spíše nižší soutěže, postupně doplňovali odchovanci a na dva roky se dostali i do 1. ligy. „Mládežníci do značné míry výsledky táhnou. Například v prvním kole 2. ligy nastoupilo před pár dny v osmičlenném týmu hned šest hráčů do 23 let, nejmladšímu je jedenáct,“ ukazuje Matějovský na hlavní cíl klubu.

Ve Vlašimi mají 65 aktivních členů, do práce se začínající mládeží se jich zapojuje asi deset. „Skvělou práci odvádějí trenéři v Pravoníně, kde vedou ve spolupráci s MěDDM Vlašim šachové kroužky každý všední den a v péči mají kolem 70 dětí,“ vyzdvihuje předseda vlašimského klubu Pravonín, a dodává, jak je těžké dostat děti na šachy: „Naplnit kroužky není problém, spíš je těžké sehnat nové trenéry. Nesetkal jsem se s tím, že by chtěl někdo trénovat mládež a ztroskotalo by to na nedostatku dětí.“

RIVALITA MEZI KLUBY SE OBJEVÍ, ALE ZDRAVÁ

Vlašim vychovala i několik mládežnických medailistů na republikových šampionátech (Robin Hrdina, Nela Pýchová, Jiří Rýdl, Vojtěch Filip, Julie Vilímová, Jakub Voříšek, Richard Mládek, Jakub Vojta a Petra Píšová), na mistrovství Evropy mládeže 2013 v Černé Hoře získala Nela Pýchová bronzovou medaili, což byl úspěch i v rámci celé České republiky výjimečný. „Cením si všech úspěchů. Nejvíc si jako trenéři užíváme ty kolektivní a zlaté medaile z Extraligy mládeže v sezonách 2013/2014 a 2014/2015 asi hned tak něco nepřekoná,“ vypichuje úspěchy družstev Ondřej Matějovský, který byl letos také reprezentačním trenérem na ME mládeže v Rumunsku a ještě ho čeká do konce roku Mistrovství Čech mládeže v Harrachově.

Šachové kluby na Benešovsku si většinou pomáhají. „Rozhodně jsme většinou kamarádi, nějaká rivalita se samozřejmě také objeví, ale jen ta zdravá,“ říká Matějovský a dodává. „V rámci možností si pomáháme, já například v současné době individuálně trénuji i čtyři děti z Brodců.“

Vlašimský klub tradičně pořádá Memoriál Stanislava Vojty v bleskovém šachu. V Pravoníně pod vedením Marie Filipové dělají několik hezkých turnajů pro mládež, nejpopulárnější je určitě Turnaj rodinných dvojic, kde letos hrálo 132 hráčů. 

A co Ondřeji Matějovskému, který má kromě již zmíněných, ještě další funkce (metodik a trenér v Šachové škole STAMAT, která organizuje šachové kroužky na Benešovsku, je ve Středočeském šachovém svazu a členem trenérské komise Šachového svaz ČR), šachy přináší? „Radosti i starosti. Radosti, hlavně při práci s dětmi, je určitě víc.“