Loňská sezona nepřinesla v podání prvního mužského družstva benešovského klubu mimořádné výsledky, podobně na tom ale byli i hlavní anketní konkurenti. Za dobu své existence se anketa ani jednou neobešla bez účasti oranžových barev ve vyhlašované první pětici. V loňském roce ale nehájilo čest klubu na slavnostním vyhlášení první mužské družstvo, ale mládežnické.

Po druhých a třetích místech mezi kolektivy se letos ligové družstvo dočkalo sladké třešničky na dortu a došlo si na pódium Kulturního domu Karlov v Benešově pro vítěznou trofej. Jiří Doubrava dokonce stál na pódiu mezi nejlepšími hned dvakrát, protože uspěl čtvrtým místem v kategorii jednotlivců.

Pro kapitána družstva Františka Kalase bylo vítězství v anketě velkým překvapením. „Nezastírám, že jsme určitě měli lepší sezony, než byla ta poslední, ale nikdy jsme na anketní vítězství nedosáhli. Z hlediska dlouhodobé soutěže se jednalo o průměrnou sezonu, lepší už to bylo na jednorázových soutěžích, kde se podařilo získat medaili na mistrovství republiky a vyhrát dva mezinárodní turnaje. Je příjemné pustit si televizi a vidět, jak Šacung hraje o zlato."

František Kalas očekával, že tým v anketě skončí kolem čtvrtého místa. „Každopádně takové ocenění potěší. Je to určité ocenění nejen jediného družstva, ale celého klubu a důkaz toho, že se asi některé věci nedělají špatně. Anketní večer se mi líbil, pořadatelé to měli dobře připravené. Bylo to vtipné, nebyly prodlevy, mělo to spád," okomentoval úspěch.

Očekávají velmi náročnou sezonu
Vyhlášení ankety se stalo posledním ohlédnutím nohejbalistů Šacungu za loňským ročníkem, ten letošní rozrazí brány už brzy. „Letošní novinkou je předřazení všech tří turnajů mistrovství republiky ligové soutěži. Vnímáme to jako určitý experiment, od kterého nikdo neví co čekat. Jasné je, že herní kvalita šampionátu nebude taková jako v hlavním soutěžním období. Dočkáme se zřejmě překvapivých výsledků," vzhlíží k nové sezoně kapitán Kalas.

Zimní příprava Benešovských bude nyní pokračovat mezinárodním turnajem v Přerově, týden poté následuje soustředění v Nymburce. „Vedení klubu jedná o příchodu dvou renomovaných jmen na hráčský a trenérský post. Zatím je věc v jednání," prozradil Kalas.

Ocenění v anketě vnímá jako velký závazek do budoucna také předseda klubu Miloslav Ziegler, který letos očekává hodně náročnou sezonu. „Kromě pokračování dostavby našeho areálu, což už je evrgrýn, budeme letos možná hrát druhou ligu mužů. Naše béčko jako vítěz kraje sice v kvalifikaci o ni neuspělo, ale protože se dva loňští účastníci do ligy nepřihlásili, bude se zřejmě konat dodatečná kvalifikace," přiblížil Miloslav Ziegler. Co však benešovský klub čeká určitě, je dorostenecká liga. „Tuto soutěž obsazujeme poprvé a je to odměna pro naši mládež, která prokazuje zlepšující se výkonnost. Pokud by se tedy letos v Benešově hrály hned tři ligové soutěže, budeme mít starostí nad hlavu. A to ještě Český nohejbalový svaz nyní vypsal podmínky pro nový projekt tréninkových center mládeže, do kterého bychom se rádi zapojili. I proto nyní vysíláme naše trenéry na školení nově vypsané licence stupně B, což je jedna z podmínek," poznamenal Ziegler.

MARTIN MARŠÁLEK