Pane předsedo, jaká je nálada po výborné loňské sezóně, ve které zacinkaly celkem tři medaile z celostátních soutěží?

Nebude lehké takovou sezónu zopakovat. První polovina roku byla plná výkyvů, ale ta druhá stála za to. Na poslední chvíli jsme proklouzli do extraligového play-off a nakonec až ve finále těsně podlehli Modřicím. K tomu přišly úspěchy jak na mistrovství republiky, tak na mezinárodních turnajích. Šacung tak byl v poslední dekádě druhým nejúspěšnějším klubem, po suverénních Modřicích. Dosažené úspěchy však překryly i stinné stránky, zejména v mezilidských vztazích. Proto bylo nutné do složení družstva zasáhnout. Navíc někteří hráči už jsou za svým výkonnostním zenitem, jiní založili rodinu, nebo změnili zaměstnání. V prostředí amatérského sportu je toto vždy problém. Musíme se s tím nějak vypořádat.

S jakým kádrem tedy vstoupíte do letošního soutěžního ročníku?

Mužstvo opustili na přestup veterán Ešner a nadějný Pachman, který ale nesplnil to, co se od něj čekalo. K tomu na roční hostování do druhé nejvyšší soutěže odešel první smečař Doubrava. Novou posilou týmu je Kačírek, který loni hrál v Čelákovicích. Zbytek týmu tvoří zkušení Makara, Holub, Stejskal, Řehák, kterým budou z mladší generace sekundovat dosud méně vytěžovaní Flaks, Štěpař a Kadeřábek. Svou šanci dostanou i mladíci Chejn, Voltr a Vaníček. Věříme, že v pohodě bude i kapitán mužstva Kalas, který léčí nepříjemné onemocnění. Dosavadní trenér Buddeus si potřeboval vyřešit své firemní záležitosti, proto avizoval, že letos to musíme zvládnout bez něj. Této role se tak provizorně ujme veterán Makara, který má tělovýchovné vzdělání a zaměstnání i bohaté zkušenosti ze slovenské reprezentace.

Jak se vám zatím jeví nováčkové v kádru?

Jak již zkušenější Kačírek, tak trojice zmíněných dorostenců, dostávají plnohodnotný prostor v přípravě. Někteří se jeví velmi schopně, ale otázkou je, nakolik se jim rozklepou kolena při ostrém startu.

Co bude cílem prvního družstva pro letošní ročník?

Po devíti letech bojů o medaile to letos asi bude těžší. Věřím, že někteří hráči, kteří si dříve stěžovali na menší vytížení, šanci chytnou za pačesy a dokáží, že slova a činy nemusí být rozdílné. Naší reálnou letošní pozici vidím někde mezi čtvrtým a šestým místem. Hodně mohou ovlivnit i zranění, snad jsme si v minulých letech v tomto ohledu vybrali smůly dost.

Výstavba nového areálu v Benešově se protahuje. Jak to v tomto ohledu vypadá?

Použil bych oblíbené rčení o tom, že nemusí pršet, hlavně když kape. Mrzí nás, že i když se areál rozestavěl z krajské dotace, od té doby už kraj na nás zanevřel. Proto dík patří našemu domovskému městu, které každý rok na dostavbu prostředky vynakládá. Pokud se podaří areál dokončit v projektované podobě, bude to jeden z nejhezčích nohejbalových areálů. Již dnes jej využívají nejen hráči našeho klubu, ale i některých dalších, nebo rekreační hráči.

Nohejbalisté se obecně potýkají s dnešním stavem, kdy ubylo sportující mládeže. Co s tím?

Tento problém se netýká jen nohejbalu. Mládeže prudce ubývá a navíc spousta nesoudných rodičů chce mít doma slavnou hvězdu, která bude sportem živit celou rodinu. Bohužel si neuvědomují, že v profesionálních sportech se sice točí zajímavé peníze, ale dosáhne na ně jen necelé procento hráčů. Pár jich ještě získá nějakou tu menší slávu a drtivá většina končí v „pralesních ligách." V nohejbalu je sice peněz méně, ale o to vládne přátelštější atmosféra. Nohejbalová reprezentace jezdí po světě a účastní se světových i evropských akcí. A ze Šacungu není do reprezentace zase tak daleko. Máme velký zájem o mladé adepty z Benešovska, již dnes pro ně kromě pravidelné tréninkové přípravy a soutěžních zápasů pořádáme dva turnaje ročně. Naši žáci nebo dorostenci jsou každý rok na medailových pozicích v krajském přeboru.

Jak vypadá váš dubnový soutěžní program?

Předligovou prověrku absolvují hráči prvního mužstva v sobotu (pozn. dnes) na mezinárodním turnaji ve Vsetíně. Ostrý ligový start je na programu 5. dubna v Českém Brodě. Doma pak v dubnu Šacung hostí České Budějovice (12. od 14 hodin) a Žatec (26. od 14 hodin). Věřím, že fanoušci dobrého nohejbalu si extraligové duely nenechají ujít. Další družstva klubu zahajují své soutěže později. Podrobný rozpis najdete na stránce www.sacung.cz.

MARTIN MARŠÁLEK