Situaci ze svého pohledu podrobně popsal rozhodčí zmíněného utkání Petr Dolejš. Podle jeho slov se právě hrála první minuta nastavení první půle. "Předtím jsem signalizoval minutu nastavení. Byla asi čtyřicátá pátá minuta padesátá vteřina, když jsem se zhruba na polovině hřiště křižoval s mladým fotbalistou. On najednou klopýtl a vrazil do mě. Podíval jsem se mu do obličeje. Byl úplně bílý. Padl na kolena, pomalu si lehl, začal špatně dýchat," uvedl sudí.

Ten podle svých slov okamžitě pískl konec. "Zavolal jsem hned ošetřovatele. Ti přiběhli, mladík měl prý astma. Dávali mu obklady, zvedli mu nohy. Dýchal však čím dál hůř a najednou přestal dýchat úplně, dostal zástavu srdce. Hráči ho začali masírovat, funkcionáři volali záchranku. Ta přijela z Čáslavi asi do půl hodiny," řekl Dolejš.

Jak dodal, záchranáři mladíka následně resuscitovali asi natřikrát. Nakonec se podle jeho slov podařilo obnovit funkci srdce, ale ne dýchání. Oživování se z obav z dalšího poškození zdraví chlapce při případném přemísťování provádělo přímo na hrací ploše. "Takže volali vrtulník. Ten přiletěl z Hradce za další asi půl hodiny," dodal rozhodčí. Helikoptéra poté dopravila fotbalistu do nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Celý sled událostí trval podle Dolejše zhruba hodinu a půl, vrtulník odlétal přibližně v 19 hodin 10 minut.

Jak sudí Dolejš podotkl, zdravotní kolaps hráče sám o sobě důvodem k ukončení utkání není. Hráči obou celků se však dohodli, že do druhého poločasu nenastoupí. "Všichni byli v šoku. Bylo to obrovské drama, šlo o život," řekl. "I kdyby se však do druhé půle nastoupilo, stejně bych kvůli časové ztrátě musel zápas po dvaceti až třiceti minutách ukončit pro tmu," dodal. Jak zopakoval, nikdo z přítomných však v danou chvíli o dohrání utkání v podstatě nestál. Hráči i trenéři měli slzy v očích. Na místě byl podle Dolejše přítomen i hráčův dědeček, který na tom pochopitelně rovněž nebyl psychicky právě nejlépe.

Pro pořádek uveďme, že o výsledku zápasu rozhodne sportovně-technická komise okresního fotbalového svazu. V době ukončení zápasu byl stav 2:0 pro Kluky. Podle Dolejše může komise teoreticky rozhodnout buď o ponechání průběžného výsledku nebo o opakování utkání. Jako pravděpodobnější se vzhledem k okolnostem jeví druhá možnost.

Jak sudí Petr Dolejš uzavřel, podobný případ zažil za svou dvaadvacetiletou kariéru poprvé.

O stav svého svěřence se zajímal i hráčův trenér František Onderka. "Honza je naštěstí mimo ohrožení života," uvedl v úterý s úlevou.