Na akci se sešli nejen nejlepší čeští jezdci, jako je mistr světa ve freestyle motokrosu z roku 2010 a vítěz amerických X-Games z roku 2013, Libor Podmol, současný mistr Evropy, Petr Pilát, či další z českých freestyle motokrosařských hvězd, Martin Koreň, ale také elita za zahraničí – Marc Pinyol, Steve Sommerfeld či Chris Brock.

Z mladších freestylistů se do bojů o titul mistra ČR zapojil také Filip Podmol, pro něhož se ale den stal velmi smolným. Technické problémy mu bohužel nedovolily osedlat vlastní motorku, a proto se rozhodl odjet kvalifikaci na motorce svého staršího bratra Libora. Filip Podmol musel ale bohužel po dvou skocích kvalifikaci ukončit.

„Je to hrozná škoda a mrzí mě to. Měl triky na to, aby vyhrál. Má i styl a chuť, ale díky malé chybičce přeletěl v double lajně dopad a hned při druhém triku si zlomil při doskoku nohu," komentoval Libor bratrovo zranění. Podmol mladší byl převezen do nemocnice, ale se sádrou na noze se na Kavčák ještě večer vrátil, kotník však čeká operace.

Soutěž Best whip vyhrál Brock

Po kvalifikaci se jezdci předvedli v soutěži Best whip, ve které kraloval Chris Brock z Velké Británie. Následovalo finále, kterému přihlíželo přes dva tisíce fanoušků. Martin Koreň předvedl kromě jiného ukázkového Flatlinera. Petr Pilát nenechal nic náhodě a předvedl skvěle protažený TP trik. Libor Podmol vytasil na finále Surfer flip a Volta.

„Těší mě, že jsem našim fanouškům předvedl body varialový trik Volt. Bylo to poprvé, co jsem se o tento trik pokusil v ČR, a myslím, že to bylo poprvé v historii, co někdo ustál Volta v Čechách. Jediná věc, co mě opravdu mrzí, je zlomená noha mého bratra. Akci děláme hlavně pro něj a novou generaci jezdců. Myslel jsem si, že závod vyhraje… Takovéhle věci mi vždycky připomenou, že naše „práce" někdy pěkně bolí, a to jak fyzicky, tak psychicky," komentuje závod Libor Podmol.

Druhý v pořadí Petr „Pilník" Pilát si závody ve velkém horku užíval. „Počasí nám opravdu přálo, potili jsme se jako..... Jinak parádní super akce, bohužel měl Filip Podmol smůlu a zlomil si nohu, takže mu přeji hlavu vzhůru a brzké uzdravení," podpořil Pilník mladého borce, který má ale vše před sebou.

MARIE LAFANTOVÁ