V Mariánských Lázních se světové závody jezdí od sedmdesátých let. První finále o titul se datuje do roku 1976, tehdy ho vyhrál tovární jezdec divišovské Jawy, slavný Ivan Mauger z Nového Zélandu. Jeli také výborní Češi – Jiří Štancl a Zdeněk Kudrna.

V roce 1979 se stal mistrem světa v Mariánských Lázních Němec Alois Wiesböck a následovala další a další finále, v nichž uspěli také naši závodníci. Dvakrát získal stříbrnou medaili v domácím prostředí Aleš Dryml a jednou Jiří Štancl, který svou druhou stříbrnou přidal v dánském finále v Korskro.
Zatím poslední mistr světa byl v Mariánkách korunován v roce 2010 – stal se jím Fin Jonas Kylmakorppi.

Závod o titul v družstvech se na našem území zatím nejel, v sobotu 16. července to bude premiéra. Na start se postaví šest celků, Francie, Německo, Holandsko, Finsko, Česká republika a obhájce titulu z loňska Anglie.

V závodě budou z jednotlivých zemí startovat nejlepší jezdci této disciplíny. Výsledky z minulých let byly vždy velmi vyrovnané a těsné. Očekává se, že tomu bude tak i letos.

„Světové finále družstev bude událostí nejen na úrovni města, kraje, ale jde i o obrovskou reklamu našeho státu. Kolektiv pořadatelů je známý a proslulý na celém plochodrážním světě," říká plochodrážní nadšenec Miloslav Čmejla.

Krásné lázeňské město podle něj po dlouhá léta přitahuje i rodinné příslušníky závodníků. „Samotné finále bude doslova třešničkou na dortu. Čeští jezdci budou chtít do bojů zasáhnout. Ona se totiž podobná možnost na našem území nemusí dlouho opakovat," připomíná Čmejla, podle něhož by si opravdoví fanoušci ploché dráhy měli do svého kalendáře poznamenat datum 16. července, 13 hodin, velikým písmem. „Neměl by u toho chybět nikdo, kdo má plochou dráhu rád. Teď už si jen přejeme, aby všechno vyšlo, včetně počasí," přeje si Miloslav Čmejla.

Kdo pojede v Mariánkách za Čechy? 

Dlouhodobě nejlepším českým jezdcem je Josef Franc. Původem Kutnohorák závodí roky za Markétu Praha a letos si sice v konkurenci zahraničních jezdců nechal český titul uniknout, když mu nevyšla finálová jízda podlehl Němcům Kattovi a Eiblovi, ale i tak prožívá dobrou sezonu.

Kromě France se o nominaci ucházejí hlavně mladí borci, kteří si k dlouhé dráze přičichli teprve v loňském roce, ať už jde o Slaňáka Michala Dudka, ex-slánského Martina Málka, Michala Škurlu či Hynka Štichauera.