Organizátoři museli narychlo změnit program. Z původně plánované maratonské etapy, která byla rozdělena do klasických dvou, museli i tentokrát upravovat trať kvůli dešťům a záplavám. Třetí úsek zkrátili o téměř sto kilometrů. Závodníci jich měli před sebou pouze 264.

V první části etapy čekala na účastníky vydatná porce písku hned od startu přibližně na 60 kilometrech. Zbytek byl spíš technický se spoustou neutralizace. Tomáškovu navigaci prověřilo spoustu zapeklitých křižovatek při hledání správné trasy, což se nakonec zkraje projevilo.

Šoltys dál stoupá pořadím vzhůru, Macík se drží mezi nejlepšími

„Měl jsem poprvé svoje navigace. Dokázal jsem jet prvních šedesát kilometrů bez notebooku na oči. Vyčmuchával jsem jako opravodvý stopař body, všechny jsem vyčmuchal,“ žertoval František Tomášek. „Sice úplně jiné, ale vyčmuchal,“ popíchl ho mechanik David Švanda.

„Takhle se mi klepal zadeček, protože jsem nevěděl, jestli dostanu loket zleva nebo zprava, nebo se zabijeme všichni tři,“ přiznal Tomášek. „Bylo to veselé, sice jsme nevěděli, kam jedeme a létali jsme vzduchem, ale dobrý,“ přidal Švanda. „Jedeme co můžeme. Držíme palbu, ale ostatní ji jedou taky. Jsme osmí, třetí etapa a pořád můžeme zatáhnout,“ prohlásil navigátor týmu.

Martin Macík absolvuje Dakar 2022 s kamionem Karlem
Naražený pravý předek a potíže s motorem. Macík se na Dakaru lehce propadl

Celá posádka stejně jako ve druhé etapě začala s postupem trati ztrácet na vedoucí pozice a po dvou třetinách etapy byli Macík a spol. devátí, nakonec se dostali zpět na osmé místo i díky problémům krajana Aleše Lopraise. V cíli z toho nakonec byla ztrát dvanáct a půl minuty. „Bohužel jsme zase neměli stoprocentní výkon. Pár desítek kilometrů, kde jsme ztratili nějaké ty minutky,“ mrzelo 32letého sedlčanského pilota. Třetí etapa byla jenom o písku, dunách a rychlých bustách.

Těšit ho může, že kamion Karel stále jede na Dakaru bez problémů a nevykazuje žádné vážnější potíže. Podobně jako v předchozí etapě i tentokrát Macík urazil přední světlo, tentokrát ho ale přivezl s sebou. Průběžně je osmý a na stupně vítězů ztrácí bez mála tři čtvrtě hodiny. „Není to jednoduché. Je to hrozně rychlé, ale budeme bojovat dál. Osmé místo furt super. Máme před sebou tři čtvrtiny Dakaru,“ uzavřel Macík hodnocení po třetí etapě.

Martin Macík s posádkou
Beze srandy! Macík dostal penalizaci, Šoltys bloudil a měnil kolo

Pořadí 3. etapy Rallye Dakar 2022

1. Dmitrij Sotnikov 2:43:25
2. Amdrej Karginov +1:10 (oba Rus./Kamaz)
3. Janus van Kasteren +3:08 (Niz./Petronas)
….
8. Martin Macík +12:29 (Big Shock! Racing Team)
14. Martin Šoltys +17:05 (Big Shock! Racing Team)

Celkové pořadí Rallye Dakar 2022

1. Dmitrij Sotnikov 10:42:32
2. Eduard Nikolajev +11:45
3. Amdrej Karginov +19:44 (všichni Rus./Kamaz)
….
8. Martin Macík +1:03:13 (Big Shock! Racing Team)
14. Martin Šoltys +3:06:30 (Big Shock! Racing Team)