Do středeční rychlostní zkoušky vyjížděla Macíkova posádka brzo ráno, unavená po náročné úterní etapě, kterou z části strávila v zatopeném říčním korytu. Čekala na ní spojovačka dlouhá 510 kilometrů a jedna z nejkratších dakarských speciálek čítající pouhých 114 kilometrů.

Rallye Dakar - 9. etapa
Video, Foto: Dakar je pro nás prohraný kvůli takové chybě, smutnil Macík

„Jsme v cíli. Nebylo to nic závratného. Prostě 114 kilometrů v písku. Jedničkové a dvojkové duny. Měly tu být i trojkové, ale ty jsme nikde nepotkali. Chvilku jsme se honili s Jardou Valtrem. Jinak jsme jeli celou dobu sami, nikde nikdo. Navigačně jsme etapu zvládli. Asi dvě duny jsme museli objíždět. V měkkém písku se nedaly vyjet. Míříme do bivaku. Jsme bez signálu,“ ozval se jen krátce Martin Macík.

Příští dvě etapy s pořadovým číslem 11 a 12 budou spojeny do jedné maratonské a měly by závodníky zavést do vysokých dun Pusté končiny, jedné z nejrozlehlejších pouští světa. Posádky stráví čtvrteční noc v provizorních podmínkách, oddělení od svých týmů a asistencí. Všechny opravy po čtvrteční rychlostní zkoušce budou muset zvládnout pomoci vlastních sil.

Martin Macík musel na Dakaru řešit další potíže
Macíka uvěznila na Dakaru řeka, přesto udržel čtvrté místo

Středeční program byl poznamenán nešťastnou událostí, ke které došlo v úterý na trati. „Je nám to moc líto. Přejeme upřímnou soustrast rodině a blízkým italského fanouška. A současně hodně sil Alešovi Lopraisovi, který se dostal do situace, kterou podle dostupných informací nemohl nijak ovlivnit. Myslíme na všechny, které včerejší události zasáhly,“ uvedl Macíkův tým v oficiálním prohlášení.