Oba hráče tak čeká velký boj o místo v zúženém výběru, který se představí na světovém šampionátu. Jak Kalas, tak Doubrava patří ke zkušeným mazákům a zejména pro Kalase to může být loučení s reprezentační kariérou. Každopádně oba mají o motivaci postaráno, světový titul ani jeden z nich ve své sbírce nemá.

Doubrava ještě na mistrovství nebyl

Slušnou šanci proniknout na šampionát má sedmadvacetiletý Jiří Doubrava, který na zlatý evropský nebo světový úspěch čeká. O dvoumetrového, ale přitom technicky vybaveného bombarďáka, který má domácí tituly z deblů i trojic, jistě bude zájem. Prakticky se reprezentační trenér bude rozhodovat mezi třemi typově podobnými hráči a dva z nich na šampionát zamíří.

„Jsem rád, že jsem se vešel do širší nominace na MS v Nymburce a doufám, že i vzhledem k neúčasti na MS v roce 2008 budu mít opět šanci se o konečnou nominaci poprat. Moc bych si přál hrát před domácím publikem, které je vždy to nejlepší. Trenér Šmejkal bude muset týmu naprogramovat vítěznou taktiku a kdybych mohl do jeho herních plánů něčím přispět, bylo by to velkým oceněním nejen pro mě, ale i můj klub, který má velkou zásluhu na mé reprezentační kariéře. Věřím, že náš tým, ať už v jakémkoliv složení, bude na MS úspěšným a získáme dvě zlaté medaile!" trochu diplomaticky řekl Doubrava.

Kalas má zkušenosti

Pětatřicetiletý kapitán oranžových barev František Kalas, který už evropské i světové zlato doma ve sbírce má, vzpomenul i na svou premiéru v národním týmu v roce 1997. „Můj první šampionát byl v Grenoblu ve Francii a byl jsem tam jako talent za odměnu na kukačku. Pamatuji se, že když hrála česká hymna pro vítěze, tak mně bylo líto, že tam nejsem přímo jako hráč užšího výběru. Získat tenkrát medaili bylo spíše jako povinnost a nebylo to zase tak těžké, jako je to poslední roky. Tak jsem si řekl, že chci určitě v národním mužstvu ještě nějaký šampionát zažít, ale už jen jako platný člen sestavy. No a to se mi nakonec celkem splnilo."
Letos se do Nymburku chystá více než dvacítka zemí, z toho některé hodně exotické. Kdo by nechtěl být u toho. Dočká se ale Kalas, nebo na něj zbude jen nevděčná pozice „na kukačku?"

„Nominace do širšího výběru mě samozřejmě potěšila, na soustředění pojedu moc rád. Nasát zase speciální atmosféru před mistrovstvím světa. Moc jsem už s nominací nepočítal a přiznám se, ani si nedělám velké naděje. Ale na druhou stranu, když už tam budu, tak se o konečnou nominaci na mistrovství zkusím porvat. Je to určitě moje poslední šance na šampionát (minimálně na ten u nás), tak proč to nezkusit. Uvidím, co se stane a možná nakonec budu mile překvapen," dodal Kalas.
Věřme tedy, že až první prosincový víkend zapneme televizní obrazovku, oba benešovské hráče uvidíme v akci.

MARTIN MARŠÁLEK