V dorostencích se představili tři benešovští dorostenci. Největší úspěch získal  Martin Kudrna, který si odvezl bronzovou medaili. Martin perfektně zvládl první dva zápasy, když rychlostí  a výborně provedenou technikou ukončil zápasy před limitem na ippon. Semifinále nezačal dobře, když soupeř za kontratechniky brzy vedl na wazari a yuko. Kudrna stupňoval úsilí za chvat tai otoši dostal wazari, ale „menší“ vedení na yuko soupeř uhájil. Boj o třetí místo byl s Typlem vyrovnaný, bez bodů i po prodloužení. Kudrna si zajistil bronz za větší aktivitu.

Jan Pikora si po půlroční pauze zaviněné zraněním odvezl sedmé místo. První zápas ztratil. V opravách nejprve zvítězil na ippon, ale v dalším kole podlehl později třetímu Peškovi.  Adamovi  Vojtovi se nepodařilo navázat na třetí místo z Ostravy. V prvním kole si bleskově během šesti vteřin poradil se soupeřem, ale v dalších bojích již úspěšný nebyl a i on obsadil sedmé místo.

Tomáš Pikora se po prohře rozjel

Ve věkové kategorii mladších žáků a žákyň měl Benešov šestinásobné zastoupení. Za žákyně se prala pouze jedna závodnice, Claudie Grewe, která měla ve skupině dvanáct soupeřek. První zápas s Chalupovou byl velice vyrovnaný, avšak v závěru se soupeřce podařilo Claudii udržet.  Chalupové se ale v dalším utkání nepodařilo zvítězit, nevytáhla tak benešovskou závodnici do oprav a pro Grewe závody skončily.

Mezi mladšími žáky si nejlepší umístění (bronz) vybojoval Tomáš Pikora. Závody pro něj nezačaly nejlépe, když v prvním zápase podlehl soupeři, byť těsně. Tomáš se však dostal do oprav, kde si poradil se čtyřmi závodníky. Dva z nich poznali, jaké to je spadnou na perfektní provedení chvatu eri seoi nage. Třetího soupeře porazil kombinací chvatů. Poslední zápas vyhrál na yuko chvatem provedeným v závěru utkání.

Ve stejné váhové kategorii se pral Vojta Kubias. Ačkoliv se mu tentokrát zápasy nepovedly dovést do vítězného konce, podal výborný sportovní výkon a bylo patrné zlepšení. Devátá místa obsadili Udo Grewe, Petr Pokorný a Adam Žďárský. Oba jednoho soupeře porazili, ale v silně obeslaných vahách se dále neprobojovali.  

Udo Grewe se pral v nejobsazenější váhové kategorii (38 závodníků). První zápas prohrál s věčným soupeřem Musilem z Vršovic. V opravách jednou zvítězil a v dalším utkání byl souboj tak vyrovnaný, že ani jeden ze závodníků nedokázal prosadit bodovanou techniku. „O vítězi museli rozhodnout až rozhodčí, kteří se však přiklonili na stranu soupeře,“ smutnil trenér benešovských judistů Aleš Pikora.

Adam Žďárský při prvním utkání kontroval nástup soupeře, který ho však v letu stihl otočit, a Adam tak prohrál. V opravách zvítězil velmi povedeným hodem na harai goši. V následujícím utkání si nepohlídal boj na zemi a soupeř ho udržel.

Petr Pokorný se v základních utkáních probojoval do čtvrtfinále, kde však podlehl Peškovi. V dalších zápasech se mu již nepodařilo zvítězit.

Andrea Maršíčková  soupeřky přejela

Ve věkové kategorii starších žáků a žákyň reprezentovali Benešov čtyři závodníci. Zlato vybojovala Andrea Maršíčková, když ani jedna ze tří soupeřek na ní nestačila. Všechny hodila chvatem tai otoši a následně udržela v boji na zemi. „Prokázala velké zlepšení v obraně a po zásluze brala zlato,“ měl radost Aleš Pikora.  

Bez umístění zůstali Pepa Chmel, Michal Maršíček a Jirka Sládek. Ten měl na poháru  smůlu, když se během prvního zápasu zranil, což mu nedovolilo start v dalších kolech.

Chmel výborně začal, své dva první soupeře hodil během prvních pár vteřin na kombinaci chvatů. Následující utkání však prohrál a kvůli tomu, že jeho soupeř v dalším kole prohrál, nepostoupil ani do oprav. Štěstí nepřálo ani Maršíčkovi, který se rovněž neprobojoval do oprav, a závody tak pro něj skončili po jednom zápase.

„Všem závodníkům děkujeme za reprezentaci benešovského juda na této vrcholné soutěži,“ dodal na závěr Aleš Pikora.

ALEŠ PIKORA