Na Benešovsku je nejznámější sportovkyní Lenka Matoušková, která od narození neslyší, přesto se dala na atletiku (vrhačské disciplíny) a v létě letošního roku zvítězila ve 23 letech na Deaflympiádě v Turecku v hodu diskem neslyšících. Základy atletiky a disciplín jí ve Vlašimi učil Martin Svoboda a rodina Karníkova. „Ráda se do Vlašimi vracím a jsme stále v kontaktu,“ říká Lenka Matoušková, která v současnosti závodí za Olymp Praha.

Trenér Martin Svoboda vzpomíná na společnou spolupráci. „Ač je neslyšící, tak super komunikuje. Na trénincích to bylo také v pohodě, protože výborně odezírá. Problémy jsme měli jen s předáváním pokynů na velkých stadionech ve Vítkovicích nebo na Strahově. Tam jsem musel být spojen s někým v její blízkosti, který jí upozornil, ať se na mě otočí. Potom už odezírala,“ podotýká šéftrenér Atletiky Vlašim.

Handicapovaní cyklisté se od roku 2009 účastní (30 až 40) i závodů Železného dědka v Soběhrdech. A jsou mezi nimi uznávané osobnosti – Jiří Ježek (nejúspěšnější cyklista paralympijské historie (6 x vítěz, vícenásobný mistr světa), Michal Stark (účastník paralympiád a mistrovství světa), Zbyněk Švehla (čtyřikrát zdolal trať triatlonového závodu Iron man na Havaji, letos jako první vozíčkář vyjel na vrchol Mauna Key, která je nejvyšší horou Havajských ostrovů (4205 m) a další uznávaní borci Jan Tománek, Tereza Diepoldová, Miroslav Šulc, Anna Oroszová, Michal Šiška a Patrik Jahoda.

„Obdivujeme na nich, jak se dokážou vyrovnat se svým handicapem. Disponují ohromnou vůlí, pracovitostí a cílevědomostí. Kdykoli se vyskytly na závodě nějaké komplikace na trati či v zázemí – právě oni dokážou situace zvládat s nadhledem a lehkostí, nic je nevyvede z míry. Spolupráce s nimi vždy funguje na jedničku – jsou to chlapíci i ženy, co nefňukají,“ smeká pomyslný klobouk ředitel závodu Tomáš Povolný.

V rehabilitačním ústavu v Kladrubech u Vlašimi se každoročně konají Kladrubské hry, kterých se ve dvaceti disciplínách účastní bývalí i současní pacienti.