Krajské přebory žactva

Ve strahovské hale se konaly přebory žactva. Byli jsme jedním z pořadatelům a před sebou měli nelehký úkol, protože přihlášených bylo ohromné množství. Nakonec vše dopadlo dobře a závody se zvládly bez vážnějších protestů a bez většího časového skluzu," oddechl si po závodech trenér a pořadatel Jan Hlaváček. Z Vlašimi se na start postavilo 32 žáků a žákyň, kteří přivezli osm medailí (jedno zlato, tři stříbra a čtyři bronzy) a byly překonány tři oddílové rekordy.

Groček byl zlatý ve vrhu koulí

Ze tří zástupců v kategorii starších žáků vybojoval zlatou medaili Jan Groček ve vrhu koulí. Jeho nejdelší pokus měřil 12,43 m a nejbližšímu soupeři nadělil více než dva metry. K tomu běžel šedesátku (8,72 s) a skákal do dálky (398 cm). Pátý skončil Štěpán Neděla v běhu na 1500 m (5:19,28 min) a šedesátku běžel za 9,15 s. Výkony Michala Štěpánka na 60 m (8,83 s), ve výšce (140 cm) a v dálce (444 cm) na umístění mezi nejlepšími osmi nestačily.

Ze šesti starších žákyň byla nejlepší Valentýna Přibylová, která ve své hlavní disciplíně 60 m překážek opět vylepšila vlastní oddílový rekord, až na hodnotu 9,27 s a brala stříbrnou medaili. Výborně si vedla i v dalších disciplínách. Na třístovce doběhla třetí (43,69 s) a k tomu přidala jednu „bramboru" na šedesátce za čas 8,29 s (v rozběhu 8,23 s).

Bronzovou medaili vybojovala i Monika Doubková, která předvedla krásný výkon na trati 150 m. V cíli byla v čase 19,82 s. Na šedesátce se po výkonu 8,39 s těsně nedostala do finále a skončila sedmá. Bronzovou medaili pobrala také štafeta 4 x 200 m ve složení Rillichová – Přibylová – Holadová – Doubková za čas 1:51,50 min a vytvořily nový oddílový rekord o téměř osm vteřin.

Dvě pátá místa vybojovala Tereza Holadová. „Na třístovce bohužel neslyšela výstřel a vybíhala, až když závodnice v dráze vedle ní stáhla její handicap a kvůli tomu ztratila více než dvě vteřiny," povzdechl si Hlaváček. Nakonec doběhla v čase 45,74 s. Druhé páté místo získala ve skoku dalekém za 466 cm. O místo hůře skončila na hladké šedesátce za 8,44 s, v rozběhu zaběhla 8,34 s. Zbylé starší žákyně se v individuálních disciplínách neumístily mezi nejlepšími osmi.

Adamec si doběhl pro bronz

Kategorie mladších žáků měli Vlašimští nejvíce obsazenu (13 atletů), ale byli málo úspěšní. Nejlépe dopadl Jiří Adamec, který vybojoval bronzovou medaili na překážkách za čas 12,43 s. K tomu běžel hladkou šedesátku za 9,69 s, do výšky skočil 120 cm a skončil na děleném šestém místě. Druhým a zároveň posledním mladším žákem, který se umístil mezi prvními osmi, byl Jakub Matoušek. Ten skončil osmý ve vrhu koulí (7,21 m). Šedesátku zaběhl za 10,33 s.

Alice Přibylová a Smítková byly stříbrné

Z desítky vlašimských mladších žákyň vybojovala na přeborech stříbrnou medaili Alice Přibylová ve vrhu koulí. Výkonem 9,31 překonala vlastní oddílový rekord z loňského roku. Ještě skončila na děleném čtvrtém místě ve skoku vysokém (125 cm) a do dálky skočila 376 cm. Druhou medaili, taktéž stříbrnou, si na krk pověsila Tereza Smítková za šedesátku překážek (11,43 s). Do dálky skočila 369 cm a koulí vrhla 6,44 m. Kristýna Mašková skočila do dálky 402 cm a brala sedmé místo. Šedesátku zaběhla za 9,30 s a stopadesátku za 23,55 s. Sedmá byla i „A" štafeta na 4 x 200 m, která běžela ve složení Švárová – Mašková – Přibylová – Smítková (2:08,77 min). Zbylé žákyně skončily v individuálních disciplínách hůře než osmé.

Halová středa v Jablonci nad Nisou

Po krajských přeborech opět nechyběla halová středa v Jablonci nad Nisou s vlašimskou účastí. Tentokrát závodily sestry Přibylovy, Valentýna a Alice, které mají již letos na kontě nějaký oddílový rekord. V Jablonci teď další rekord sice nepadl, přesto obě předvedly hezké výkony. Valentýna běžela třístovku za 44,65 s, šedesátku překážek zvládla za 9,39 s a do dálky skočila 468 cm. Její mladší sestra Alice jí ve skoku do dálky rozhodčí naměřili 364 cm. Kouli poslala do vzdálenosti 9,12 m.

Veřejné závody PAS na Strahově

Další veřejné závody pražského atletického svazu se konaly ve strahovské hale, kde otestoval svojí formu Antonín Vobecký, když na stopadesátimetrové trati prolétl cílem v čase 17,58 s. Eliška Pilařová stejnou trať zvládla za 21,61 s, na dvojnásobné trati předvedla čas 47,12 s.

JAN HLAVÁČEK