„Herně velice zdařilé představení našich hráčů v Maďarsku jsme zakončili výhrou nad Slováky, kteří taktéž, stejně jako Poláci, přivezli do Maďarska výběr starší o rok či dva a více od našich hráčů,“ podotkl trenér české reprezentace Martin Brůna.

Češi začali zápas velmi ospale a v prvním poločase se neprezentovali hrou, která je po celý turnaj zdobila. Vyústěním byla branka Slováků po secvičeném přímém kopu. I když národní tým nebyl v prvním poločase lepším týmem, soupeř nasbíral 6 akumulovaných faulů a Buchta mohl minutu před koncem poločasu vyrovnat. Bohužel pro český tým jej brankář Slováků vychytal.

Ilustrační foto
Do Česka míří orkán. Už ráno komplikoval dopravu silný vítr a sníh

Po rozmluvě v kabině vyběhl na palubovku zcela jiný tým a aktivní hrou donutil Slováky k chybám. Za neustálého fandění naší ženské reprezentace vybojoval Dziuba míč a prošel po lajně až k brankáři, kterého krásně přehodil. Naši kluci dostali křídla, a když Blahuta vypíchl míč a Krakovčík překonal již bezmocnou obranu, věřili Češi ve výhru. O minutu později ještě Zajíček zvýšil na 3:1, a když lvíčata přežila v heroickém závěru soupeřovu power play, mohla oslavit první výhru na turnaji.

„Musím říci, že parta kluků, která se nám tvoří v U17 je kvalitní a hráči mají obrovskou morální sílu. Prošli jsme si na turnaji snad všemi scénáři, jednotlivá utkání vyzkoušela naše schopnosti a odolnost ve více ohledech. Musím pozitivně hodnotit celé naše účinkování na turnaji. Naši brankáři prokázali obrovskou kvalitu a jejich výkony řadím hodně vysoko. Není třeba chválit, protože je před námi obrovské množství práce, ale dnešní výkon Blahuty a Buchty měl velkou kvalitu. Každý hráč si plnil své povinnosti a české srdce opět ukázalo svou sílu,“ zdůraznil Brůna.

Poldi Kladno hutě
Výroba stojí, platy nejsou. Soud pošle kladenskou Poldi do konkurzu

V nabitě obsazeném turnaji obsadil český tým parádní druhé místo. „Přitom jsme hráli i s o tři roky staršími hráči, což si zaslouží pozornost,“ doplnil trenér.

Slovensko - Česká republika 1:3 (1:0)
Branky: 15. Pechy - 22. Dziuba, 31. Krakovčík, 32. Zajíček.
Česká republika: Lecjaks (21. Žežulka) - Buchta, Demeter, Dziuba, Mikeš, Štanglica, Balog, Blahuta, Krakovčík, Lukšija, Rajnoch, Tykal, Zajíček. Trenér Martin Brůna.