„Holky na hokej na olympiádu nebraly a tak ve Středočeském kraji dělali výběr hokejistek pro rychlobruslení a Nikolu hned po první zkoušce vybrali," měl radost otec Karel Dýcka, trenér mladších žáků ve Vlašimi.

Jak k tomu došlo, že jede Nikola na olympiádu mládeže jako rychlobruslařka?

Ve středních Čechách není rychlobruslení, a tak dělali výběr z hokejistek. Přihlásili jsme se tam, ale nevěděli co nás čeká. Na první výběr přijelo asi osm holek a paní Janečková, která dávala dohromady Středočeský kraj, jí hned vzala, protože umí dobře bruslit.

Prý se vše neobešlo bez komplikací?

Ano. Nikola byla jen na jedné zkoušce a potom se zranila a nemohla si rychlobruslařské tratě víc vyzkoušet. Do poslední chvíle jsme čekali, jestli jí kotník dovolí odjet na olympiádu. Minulý týden byla na dvou hokejových trénincích, nebolelo jí to a tak jsme si společně s paní Janečkovou oddechli, že může jet.

Myslíte, že může mít v budoucnu šanci při rychlobruslení?

Vůbec nevím, co to obnáší a uvidíme, s čím přijede. Když jsem se jí ptal, tak říkala, že hokej je lepší, protože má ráda puk a rychlobruslení je jen ježdění. Taky neví, co to obnáší, jede na zkušenou a uvidíme, jak se prosadí.

Myslíte si, že se přijede na budoucí adeptky podívat i trenér naší nejlepší rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák a bude hledat talenty, jako kdysi našel hokejistku Erbanovou?

Možná, že se přijede podívat a bude hledat, vždyť Erbanové bylo čtrnáct let, když si jí vybral.

Jak byste to řešil pokud by byla Nikola na olympiádě mládeže úspěšná a trenér Novák by za vámi přišel, ať jde na rychlobruslení?

Vůbec nevím a nedokážu říct, jestli by měla větší budoucnost v rychlobruslení než v hokeji. Nechal bych to na ní, ať se rozhodne.

Také by asi záleželo, jak by si zvykla na brusle na rychlobruslení. Na olympiádě mládeže pojede ale v bruslích na hokej…

Na olympiádě zakázali rychlobruslařské brusle, buď musí děti použít brusle na hokej nebo na krasobruslení.

Přesto je asi ráda, že se na olympiádu může podívat, i když ne v milovaném hokeji…

Určitě. Podívá a zažije zase něco nového, jinou partu, bude mezi holkama, když sezonu tráví s v týmu s klukama.

Pojedete se na středeční nebo čtvrteční závody podívat?

Nevím. Již takhle to mám s prací a hokejem na štíru, trénuju mladší žáky a navíc jsem přibral asistenta u áčka.

Trénujete ve Vlašimi svoji dceru?

V mladších žácích jsem jí trénoval, ale teď přešla do starších a tam jí má jiný trenér.

Neměli o Nikolu zájem i pražské celky žen?

Zatím hraje s klukama a je to pro ní lepší, než hrát jen s holkama. Ve Vlašimi se prosazuje jako střední útočnice i gólově, takže jí nechám hrát do poslední chvíle za kluky (8. třída) a potom uvidíme, jestli jí někde budou chtít v ženském týmu.

A co reprezentace?

Možná jí vyzkouší v reprezentační patnáctce žen. Pozvou jí na kemp, uvidí jak bruslí a potom se rozhodne.

Jak vůbec otec bere, že se mu holka dala na hokej?

Jsem rád, že sportuje a baví jí hokej, ve kterém jí můžu pomoct. Nežije ale jen hokejem, v létě chodí na atletiku, kde má letní přípravu.