Rio vyhrálo pořadatelství Her XXXI. olympiády nad španělským Madridem, japonským Tokiem a amerických Chicagem. Pokud nedávno objevené šíření nákazy viru zika, přenášeného komáry, kvůli kterému není doporučována cesta do Brazílie těhotným ženám, nepřinese výrazné komplikace, soutěže v 28 sportech budou diváci sledovat ve čtyřech, transportním systémem propojených, zónách: Barra, Copacabana, Deodoro a Maracanã.

Na zhruba 10 500 sportovců planety čekají špičková sportoviště a jedna z nejhezčích olympijských vesnic, která je na dohled od srdce brazilských her olympijského parku Barra. V něm budou soutěže v házené, judu, zápasu, šermu, taekwonda, skocích do vody, plavání včetně synchronizovaného plavání, tenisu, gymnastice a dráhové cyklistice.

Do programu her se po 112 letech vrací golf, hřiště leží severně u jezera Marapendi, a rugby o sedmi hráčích, které se naposledy na největší sportovní akci světa objevilo v roce 1924. Část fotbalového turnaje bude hostit slavný stadion Maracanã, kde proběhne i zahajovací a zakončovací ceremoniál.

Přehledné grafiky všech 28 olympijských disciplín spolu s tematickými příběhy středočeských sportovců budou vycházet v Deníku na straně sportu každý týden ve čtvrtek. Začínáme 4. února a seriál potrvá až do zahájení her.

Česko chce do Ria vyslat stotřicetičlennou výpravu sportovců. Je to téměř stejný počet reprezentantů jako v Londýně 2012, kde bylo Čechů 133. „Pravděpodobně nebudeme mít zastoupení v týmových sportech, ale v ostatních disciplínách budeme úspěšní," říká sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Ambice má i několik sportovců spjatých se Středočeským krajem. Mezi vůbec největší české medailové naděje by měl patřit nymburský rychlostní kanoista Martin Fuksa. Dvaadvacetiletý reprezentant z pražské Dukly má ve své sbírce úspěchy ze Světového poháru, mistrovství Evropy, Evropských her i mistrovství světa. Pod pěti kruhy jej čeká premiéra a věří, že i tam uspěje.

Ostříleným olympionikem už je třiatřicetiletý Ondřej Synek, považovaný za jednoho z nejlepších světových skifařů poslední doby. Dvojnásobný stříbrný medailista z her, čtyřnásobný mistr světa, trojnásobný mistr Evropy, sedminásobný celkový vítěz Světového poháru nastartoval svou úspěšnou kariéru doma v Brandýse nad Labem, odkud si jej v roce 1999 vytáhl trenér Doleček do pražské Dukly.

Daniel Havel, člen čtyřkajaku obhajujícího bronz z Londýna, započal svou kariéru v Tatranu Sedlčany. O jedno z pěti účastnických míst střelců se postaral puškař Tomáš Jeřábek z Mladé Boleslavi, který startoval už na olympiádách v Aténách (2004) a Pekingu (2008).

Středočeskými želízky se mohou stát někteří další sportovci. Šanci na splnění kvalifikačního limitu má třeba hořovický badmintonista Petr Koukal, jezdec Aleš Opatrný nebo atleti z Kladna.

Vstupenky na olympiádu se v Česku už prodávají v několika cestovních kancelářích. Ty nejlevnější, na rychlostní kanoistiku a veslování, stojí 780 korun, nejdražší je ceremoniál na stadionu Maracanã za 7 800 až 18 200 korun.