Na Benešovsku je Freestyle motokros velice populární, hlavně proto, že zde žijí dva nejlepší jezdci v České republice. Libor Podmol a Petr Pilát (vyšel ve vydání BND v pátek 2. března) se účastní i špičkových světových závodů včetně mistrovství světa.

„Lákaly mě velké skoky, ale asi úplně nejvíc, životní styl. Taky se mi líbila volnost, že si tenhle sport člověk může dělat sám a nepotřebuje kolem sebe tým lidí,“ vyznal se nejlepší český motokrosový freestylista Libor Podmol, proč začal dělat tento nebezpečný sport a ukázal, co je pro něho smyslem dělat Freestyle motokros: „Chci být šťastným člověkem a život mě nějak nahnal do Freestyle motokrosu. Jsem za to rád, je to moje cesta. Moje free cesta. Mám práci, která mě baví, viděl jsem celej svět, zažil spoustu srandy a štěstí. Je to fajn, nikdo vás nenutí či nebudí do práce, fandí vám spousta lidí, kterým přinášíte radost. Samozřejmě je zatím tvrdá práce, ale to je přeci za vším, co se dělá na nejlepší úrovni.“

Od 10 let začal „blbnout“ na motorce a od 19 let se začal věnovat Freestyle motokrosu. Začátky měl Libor těžké, když mu ve třinácti letech jeho otec tragicky zahynul při autonehodě a Libor musel s bratrem Filipem vyrůstat jen s mamkou. „Vždycky mě podporovala pro vše, co jsem se rozhodl dělat, ale nebylo to jednoduchý. Musel jsem praštit s klasickým motokrosem, kde už jsem měl sponzory, jméno a lidi, co mi pomáhali. Musel jsem začít úplně od začátku,“ vzpomíná na krušné chvíle třiatřicetiletý závodník ze Znosimi.

Florbalisté Bohemians slaví vítězství proti Spartě.
Florbalové play-off klepe na dveře, přinese třeskuté derby či útok na hattrick

LIBOR PODMOL – ČTRNÁCT LET, ČTRNÁCT ZLOMENIN

Freestyle motokros je nebezpečný sport a každá chyba se může stát osudnou. I proto může člověk začít přemýšlet o konci. „Před pár lety, jsem začal mít pocit, že už na to začínám bejt starej. Dost lidí mi to říkalo a já se nechal strhnout,“ nastiňuje mistr světa i vítěz X–Games a dodává, proč zůstal: „Po pár letech mi došlo, že mi nikdo na světě nemůže říkat, jestli můžu jezdit do třiceti nebo čtyřiceti. Záleží vždy jen na nás, jak a kdy se nám chce s danou činností praštit. Takový lidi jako Jarda Jágr mi ukazují, že vrcholový sport se dá dělat v pohodě do čtyřicítky.“

Ani pády Libora a zranění nedostaly na dno a vždy se zvedl a pokračoval. „Nemám spočítáno, kolik jsem měl zranění, ale je to asi kostička ročně. A když jezdím nějakých 14 let profesionálně, tak si myslím, že nějakých 14 zlomenin jsem měl. Nejhorší byla první z Freestyle motokrosu – otevřená zlomenina stehenní kosti,“ vypočítává Podmol, jenž počítá, že bude metat backflipy ještě v 60 letech.

Fotbalový míč ilustrační foto
Ibe, Bílek, Svoboda. Krajské jaro láká na nové hvězdy

PODPORA MLADÝCH JEZDCŮ PODMOL BROS CAMP

V rodině Podmolových neskáče jen Libor a i jeho bratr Filip, kterého ale stále pronásledují zranění ve Freestyle motokrosu. „Bratr má podle mě více talentu než já, ale těžko se někdy ovládá. Je mladej, z chyb se poučí a hvězdnou kariéru snad nastartuje letos,“ říká o jedenadvacetiletém bratrovi Libor.

Ten podporuje i jeho mladé následovníky. „Jednou ročně dělám Podmol Bros camp, kde se snažíme mladším i starším klukům ukázat cestu. Hlavní myšlenkou je, aby freestylování dělali s rozvahou a nikam nešlapali. FMX není jako fotbal, že ho může hrát každej druhej kluk,“ vysvětluje loňský vicemistr světa a dodává talentované jezdce: „Kromě mého bratra, je tu mladíček Pepa Aron z Kácova. Jinak nic moc.“

Za hvězdnou kariéru dosáhl Libor Podmol řadu úspěchů. Který je TOP? „Pro extrémního sportovce jsou dvě trofeje nejvíc – titul mistra světa a zlatá z Amerických X Games. No a mě se houpají doma obě tyhle zlatý placky,“ říká s úsměvem nejlepší český motokrosový freestylista.

Ilustrační foto šachy.
Brodce vyhrály Regionální přebor v šachu