První utkání proti sobě svedlo obě gymnázia. Benešovští zahájili nadějně třemi dlouhými odpaly do zadního pole a těšili se na bodovou žeň – až příliš. Následně zahrála Vlašim dvojaut po chycení míče v letu a následné hře na výzvu proti předčasně vyběhlému běžci. V dohrávce vlašimský tým začal nevýrazně dvěma jednoduchými auty, ale další dva pálkaři se protáhli se štěstím na první metu a Černický poslal odpal daleko za záda soupeře a zasloužil se o tříbodové vedení. Podobně se odvíjela i druhá směna – vlašimští poprvé ubránili teprve třetího pálkaře, dva běžce na metách ale Benešovští už na body nepřetvořili. Naopak, Vlašim přidala další tři body po odpalech Smutného a Daňka. Po podobné třetí směně už skóre ukazovalo hrozivých 9:0 pro Vlašim. Teprve v závěru se benešovskému týmu podařilo skórovat čestným bodem Budila po odpalu Kuželky - 9:1.

Oproti čitelnému vývoji v prvním zápase bylo měření sil mezi SPŠ Vlašim a OA Neveklov podobné houpačce. Úvod vyzněl o něco líp pro Neveklov, když po dvou chybách Novotného získal dva body. Napotřetí ale Novotný dlouhý a vysoký odpal soupeře zkrotit dokázal a při obsazených metách zabránil dalším bodům. Na pálce pak spolu s Vintrem a Bernardem po dlouhých odpalech také naplnili mety, další vlašimští spoluhráči je ale nepodpořili, a tak zůstalo u bodu - 1:2. Druhou směnu Neveklovští okopírovali díky tvrdým kontaktům Otradovce a Květa podle první, ale kvůli následným zmatkům v jejich obraně při dohrávce se skóre přelilo na stranu SPŠ - 5:4. Po dalším dvoubodovém neveklovském útoku po dlouhém odpalu Steiningera a chybě vlašimského Adama, kontrovali „strojaři" dvoubodovým dlouhým odpalem Novotného - 7:6. To ale bylo ze strany SPŠ všechno. A protože OA přidala ještě v následných dvou směnách po bodu, mohli se Neveklovští radovat s těsného vítězství.

V souboji o třetí místo mezi Gymnáziem Benešov a SPŠ Vlašim začali Benešovští v obraně skvěle dvojautem po chycení míče v letu a hře na výzvu na druhé metě na předčasný výběh Daňka. Útok Vlašimi se i tak prosadil dvěma body a nebýt běžecké chyby Kozla, který se při běhu nechal trefit odpáleným míčem, mohlo být vedení i větší - 2:1. Stejně dobře tlačili pálkaři SPŠ i ve druhé a třetí směně, navíc přidali bezchybnou obranu a zdálo se, že utkání je pod jejich kontrolou - 6:2. Pak ale nastalo to, co tuto variantu pálkovacích her skutečně zdobí - nikdy není vítězství jisté. Benešovští začali trefovat volná místa v obraně soupeře a obrana SPŠ neměla, jak zabránit jejich postupu po metách a skorování - 6:9. V poslední směně se zaskočená Vlašim nedokázala bodově prosadit a dobře rozjeté utkání nešťastně prohrála.

Finále mezi Gymnáziem Vlašim a OA Neveklov už podobně zajímavý průběh nenabídlo. Znatelně zkušenější vlašimská obrana opět soupeři dovolila pouhý bod, zatímco v útoku vyvíjeli tlak na nadhazovače a obranu soupeře využíváním každého dobrého nadhozu – především dlouhými odpaly Smutného, Černického, Dobřenského.

Turnaji dominovalo opět vlašimské gymnázium se zkušeným nadhazovačem Černickým, zajímavé výkony ale předvedl na nadhozu také Kozel ze SPŠ Vlašim, velice rychlé hody byly vidět při přihrávkách Květa a dalších z OA Neveklov a bylo k vidění několik skutečně dlouhých odpalů až k homerunovému plotu. Milovníci těch skutečných homerunů odpálených až za plot v tomto ročníku přišli zkrátka - dílem také zásluhou nečekaně mrazivého počasí.

TOMÁŠ KUČERA