Na trase, která měří necelých 160 kilometrů a má převýšení více než čtyři kilometry, se v okolí Berouna a na Rakovnicku můžete doslova kochat parádními zážitky. Minete hned čtyři hrady (Karlštejn, Křivoklát, Žebrák a Točník), zámek Nižbor, benediktýnský klášter Svatý Jan pod Skalou, dvě rozhledny Děd a Máminka, zatopený lom Amerika či lánskou oboru a vodní nádrž Klíčava.

„Naším cílem ale nebylo vytvořit vyznačený závodní koridor,“ říkají autoři projektu Jan Koubík a Pavel Hynek a dodávají, že na vymoženosti jako servisní depa můžete zapomenout a občerstvení si musíte zajistit sami.

Prostě žádná masová akce, což se hodí nejen v době koronavirové krize.

Zdroj: Youtube

Klukům z Bike Hero šlo zejména o návrat cyklistiky k volnosti, jaká panovala v jejích začátcích kdysi ve Spojených státech. „Nabízíme úžasnou svobodu i vnímání okolní přírody všemi smysly… vůni lesa, svítání i nádherný západ slunce, zurčení vody, vítr ve vlasech a k tomu navíc zažít trochu dobrodružství,“ smějí se kluci.

Barum rally 2019 start
OBRAZEM: Nejlepší snímky z loňské rallye. Dočkáme se i letos?

Bike Hero je pro někoho zážitek, pro jiného výzva. Zdolat jí nemusí za jediný den. Ti zdatní to zvládnou, pro hobby víkendové jezdce se hodí spíše dvoudenní rozložení trasy a pro rodiny s většími dětmi třídenní. „Máme bikery a bikerky, kteří trasu doslova proletí a berou ji jako výbornou přípravu na delší maratony. Potom tu jsou lidé, kteří náš kraj vůbec neznají a přijíždí sem poprvé. Pro ty je to spíše parádní bikování spojené s poznáváním nových míst. Poslední skupinou jsou pohodáři, kteří si BIKE HERO jedou prostě užít se vším všudy,“ rozlišují pořadatelé různé skupiny cyklistů.

Bike Hero, krásný cyklistický okruh kolem Berounska a Rakovnicka zavádí účastníky na čtyři hrady, ale rozhledny a další skvělé destinace.Zdroj: Bike Hero

A kudy se jede? Řekněme, že budete vyrážet třeba z Berouna (trasa Bike Hero vede proti směru hodinových ručiček). vydáte se směrem na Nižbor, Zbečno, Křivoklát, Broumy, Žebrák, Zdice, Kytín a odtud dolů do Dobřichovic a přes Mořinu a Srbsko zpět do Berouna, odkud jste vyráželi.

Na závod se musíte zaregistrovat na stránkách https://bikehero.cz/, se všemi absolventy tratě se počítá do takzvané Síně slávy. Trasu si ale přijíždějí vyzkoušet cyklisté z celé republiky, destinace jako Brno, Znojmo, Třebíč či Chomutov nejsou výjimkou.

Kouzelný kraj Berounska a Rakovnicka k návštěvě přímo vybízí.

Ester Ledecká při tréninku na Dolní Moravě.
Cvičila jsem na terase a v obýváku jsem si udělala opičí dráhy, říká Ledecká
Tomáš Hertl při Utkání hvězd NHL.
Usměvavý smolař. Hertl bere další zranění jako motivaci