Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody nejprve vrchní část závalu čtyři metry hlubokého výkopu a metr širokého výkopu mezi domem a svahem, odstraňoval bagr.

„Právě teď se hasiči snaží dostat k zavaleným přes vrstvu betonu, který se na muže při pohybu svahu zřítil a to pomocí elektrických sbíjecích kladiv,“ popsal mluvčí hasičů. „Jde to opravdu velmi pomalu,“ dodal. U neštěstí zasahovalo devět hasičských jednotek.

Čtěte více: Zemina zasypala dva dělníky, nehodu nepřežili

To, že by měl některý z mužů ve výkopu naději v jakési vzduchové kapse přežít, ale mluvčí vyloučil. Totéž potvrdila i mluvčí středočeských zdravotních záchranářů Petra Effenbergerová. „Zranění mužů byla neslučitelná se životem,“ konstatovala a připomněla, zdravotníci z rychlé sanity a také lékař systému rendez vous přijeli na místo velice brzy, i když jim oznamovatel nahlásil, že se neštěstí stalo v Přestavlkách, nikoliv v Zahořanech.

Co bylo příčinou sesuvu svahu, bude po skončení vyprošťování osob, jimiž měli podle zatím nepotvrzených zdrojů být otec se synem, zabývat benešovská kriminálka.

Ta bude také prověřovat účast třetí osoby, která se v prostoru výkopu měla pohybovat a z inkriminovaného místa odešla jen okamžik před sesuvem svahu, takže jí zemina zasypala pouze nohu.

Muži na místě prováděli hydroizolační práce.

Přečtěte si: V podjezdu mezinárodní silnice E55 u Benešova uvízl další kamion