Třeba hned v noci na dálnici D1. Doprava směrem na Prahu se tam zastavila na 52. kilometru mezi exity 56 Trhový Štěpánov a 49 Vlašim. Kvůli kamionu stočenému přes jízdní pruhy, zcela uzavřena. „Problém na dálnici byl také v tom, že kamiony zabraly všechny pruhy a nebylo možné se k místu dostat,“ popsal situaci mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Středočeského kraje Petr Svoboda.

Kvůli pod sněhem ukryté hraně krajnice zapadlo dokonce také auto samotných hasičů z benešovské stanice HZS. S posádkou spěchalo k požáru chaty v osadě Borka na území Přestavk u Čerčan. „Při vyhýbání protijedoucímu autu skončilo naše vozidlo po půl dvanácté dopoledne mimo komunikaci. Nehoda se obešla bez zranění, vozidlu zpátky na silnici pomohl náš automobilový jeřáb,“ připomněl Petr Svoboda.

Sněhová kalamita v Kolíně v pondělí 8. února 2021.
VIDEO: Česko potrápil sníh. Na dálnici byly kolony, některé spoje nevyjely

Zhruba ve stejnou dobu a se stejným výsledkem sjel linkový autobus kvůli „neviditelné“ krajnici do příkopu také na silnici u Nahorub nedaleko Křečovic. Ani tam nedošlo ke zranění.

Stromy pod tíhou velkého množství sněhu padaly na vozovky docela často. Jeden z nich na silnici ve směru z Neveklova na osadu Vrace. Další kmen zatarasil cestu z Veselky na Licoměrsko na silnici II/125 na Divišovsku.

Už před pátou hodinou ráno dostalo auto smyk u ouštického kamenolomu a hrozil mu pád do Tloskovského potoka. Zhruba ve stejnou dobu zůstal u silnice nakloněný kamion na silnici I/3 u Miličína a dvacetitunovému těžkotonážníkovi hrozilo převržení ze stráně. „Pomáhali jsme ho vytáhnout, vozidlo se nepřevrhlo,“ sdělil mluvčí HZS.

Sněhová kalamita způsobila 8. února 2021 komplikace ve veřejné dopravě. Praha zapojila do úklidu ulic veškerou dostupnou techniku.
Sněhová kalamita v Praze komplikuje dopravu. Problémy jsou všude, hájí se radní

V půl druhé odpoledne hasiči a také rychlá sanita se zdravotníky ZZS spěchali pomoci posádce osobního auta do zatáček silnice II/107 za Týnec nad Sázavou. Komunikace vedoucí údolím Kamenického potoka pod zříceninou hradu Zbořeného Kostelce je známá častými nehodami způsobenými nečekaným náledím. Tentokrát za karambol, při němž se mělo auto překulit přes střechu, mohl viditelný nepřítel motoristů, sníh.

„Cestující prohlédl lékař a vzhledem k tomu, že zranění nevyžadovalo převoz do nemocnice, zůstaly osoby na místě,“ vysvětlila Petra Effenbergerová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.