Zda k tomu došlo, policisté neuvádějí, ale oba řidiči do cíle své cesty nedojeli. „V neděli 4. října před osmou hodinou ráno, vyjížděli benešovští dopravní policisté k nehodě na silnici II/120 mezi Přestavlky a Sedlcí – Prčicí,“ popsala mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková.

Připomněla současně, že pětapadesátiletá řidička v osobním vozidle vyjela vpravo mimo silnici a tam její auto narazilo do sloupu. Při se žena ani nezranila, což prokázala prohlídka zdravotníků. „Přístroj Dräger pukázal přes tři promile alkoholu,“ potvrdila mluvčí s tím, že stejný den řešili policisté obdobný případ i na opačném konci okresu.

Nehoda linkového autobusu u Přibyšic.
OBRAZEM: S linkovým autobusem se utrhla krajnice. Cestující nemohli vystoupit

Před osmou hodinou večer zastavili v Trhovém Štěpánově dvaačtyřicetiletého řidiče. Také test jeho dechu měl pozitivní výsledek. „První naměřená hodnota přesahovala tři promile alkoholu, opakované měření ukázalo hodnotu pod tuto hranici,“ sdělila benešovská policejní mluvčí.

Počet dopravních nehod
a úmrtí na Benešovsku
ve spojení s alkoholem

2009 (65) (0)
2010 (53) (4)
2011 (54) (1)
2012 (61) (1)
2013 (66) (2)
2014 (59) (2)
2015 (29) (2)
2016 (43) (1)
2017 (46) (2)
2018 (49) (2)
2019 (49) (1)
Zdroj: Policie ČR

Oběma provinilcům policisté zakázali další jízdu a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za jim hrozí 25 až 50 tisíc korun pokuty a až dva roky zákaz řízení.

Oba případy jsou jen kamínkem mozaiky obdobných poklesků, které letos policisté na silnicích Benešovska zjistili. Těch u motorových vozidel je už 117. Ale 'přihnout' si neváhali ani cyklisté. Těch policisté letos napočítali 15. Mezi všemi uvedenými případy jsou ale i ty, které už orgány hodnotí jako trestný čin. „Do 7. října se jich v okrese Benešov dopustilo 85 řidičů,“ připomněla Veronika Čermáková.

Do problémů se zákonem se ale může dostat i řidič, který v době jízdy nebo v tom samém dni, alkohol vůbec nepil. Podle mluvčí se řidič může dopustit přestupku a dokonce i trestného činu „jen“ kvůli takzvanému zbytkovému alkoholu. Tedy třeba po „pařbě“ během předešlého dne.

Ilustrační snímek
Nebezpečné silnice: kde se za poslední roky v našem regionu stalo nejvíc nehod

„I taková „kocovina“ má za následek prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. U řidičů vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla. V tomto stavu se také špatně odhadují vzdálenosti,“ upozornila policejní mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková.