V některých faktorech ale policie přece jen pokles zaznamenala.

„Výrazně se snížila výše hmotných škod na vozidlech a snížil se i počet nehod, u kterých byl viník pod vlivem alkoholu," řekl Zdeněk Štěpánek, vedoucí benešovského dopravního inspektorátu Policie ČR. Zároveň ale upozornil na velmi negativní trend dnešní doby, kterým je řízení pod vlivem drog.

„Počet případů, ve kterých zjistíme, že řidič je pod vlivem omamné či psychotropní látky, stále roste. Daří se nám je odhalovat díky orientačním testům na drogy a jsou to velmi znepokojující čísla," varoval vedoucí dopravních policistů.

Řidiči jedoucí pod vlivem drog jsou, podobně jako osoby řídící po požití alkoholu, obrovským nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí.

Policie se problematice silničního provozu intenzivně věnuje.

„Zaměřili jsme výkon služby do rizikových míst, dbáme na větší ukázněnost řidičů, to je ale stále velký problém," podotkl Zdeněk Štěpánek, vedoucí benešovského dopravního inspektorátu.

Policie hodlá na negativní trend v nehodovosti aktuálně reagovat. Chystá se oslovit řidiče všech věkových kategorií a více je vtáhnout do problematiky bezpečnosti v moderním silničním provozu.

„Na tento rok připravujeme celou řadu bezpečnostně vzdělávacích akcí, jejichž cílem bude rozšířit povědomí jak řidičů motorových vozidel, tak i ostatních účastníků silničního provozu po linii dopravní problematiky a zvýšit tak jejich informovanost o vlastní bezpečnosti," vysvětlil vedoucí dopravního inspektorátu.

Bezpečnost silničního provozu zůstává nejen pro benešovskou policii jednou z hlavních priorit pro další období.

„Jde nám o to, aby si řidiči i ostatní účastníci silničního provozu uvědomili, že ovlivnit tento negativní trend nárůstu dopravní nehodovosti mohou především oni sami. Velký důraz by přitom měli klást obecně na bezpečné chování v silničním provozu, bezpečnost jízdy, správné připoutání bezpečnostními pásy, a také se řídit zásadou Vidět a být viděn," konstatovala policejní mluvčí Eva Stulíková.

Bilance nehod v roce 2013/2014
nehody celkem             1370/1413
usmrcených osob              5/18
těžká zranění                  45/62
lehká zranění                355/373
zdroj: DI PČR Benešov