„Když se blížil k Vrchotovým  Janovicím, všiml si Škody Octavia, která jela v protisměru. Už mohl jen sledovat,  jak Octavia naráží zezadu do před ní jedoucího kamionu a náraz jí roztáčí přímo pod kola sanitky. Řidič stačil už jen přibrzdit a následný tvrdý náraz odmrštil sanitní vůz do blízkého lesa, kde sanitka skončila převrácená na kabině a zaklíněná mezi stromy Stále ještě houkala. Škoda Octavia odlétla desítky metrů daleko a její řidič byl těžce zraněný," popsala Tereza Vojtová ze středočeské záchranné služby nehodu, při níž byla sanitka Volkswagen T5 Multivan. zdemolovaná. Škoda dosahuje dva miliony korun.

„Pamatuji si hlavně silný náraz a to, že vystřelily oba airbagy. Když jsem se trochu vzpamatoval, zjistil jsem, že visíme oba se sestřičkou zavěšeni v bezpečnostních pásech. Navzájem jsme se ujistili, že nám nic vážného není. Dostali jsme se ven z pásů, já rozbil boční okýnko, kterým jsme vylezli ven. Byla to v tu chvíli jediná možnost, jak se dostat ze sanitky," řekl řidič havarovaného sanitního vozu.

Vozidlo záchranné služby skončilo převrácené na střechu předkem mezi stromy na náspu silnice I/18. „I po tak vážné nehodě otřesení záchranáři neváhali a hned se věnovali těžce zraněnému muži z osobního auta. Kontaktovali dispečink s informací, že havarovali," popsala činnost záchranářů Tereza Vojtová ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Dispečink na místo vyslal další sanitní vozy a leteckou záchrannou službu.

Pro těžce zraněného řidiče i pro posádku z havarované sanitky. K nehodě vyrazil také hasičský záchranný sbor ze Sedlčan,  dobrovolní hasiči z Votic a Policie ČR. K sekundárnímu transportu, ke kterému jeli zdravotničtí záchranáři původně, byla vyslána také jiná výjezdová skupina.

Řidič Octavie byl s mnohočetnými zraněními transportován vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Motole, jeho stav je vážný. Řidič sanitky utrpěl zhmoždění žeber a kotníku, sestřička zlomeninu ruku. Oba zranění záchranáři byli převezeni k dalšímu vyšetření do příbramské nemocnice.

„Na výjezdové stanoviště byla vyslána záložní sanitka a záchranáři byli ve službě vystřídáni. V současnosti jsou oba v pracovní neschopnosti. Škoda na zdemolovaném sanitním voze Volkswagen T5 Multivan dosahuje dvou milionů korun.  Z vybavení a záchranářské techniky naštěstí nebylo nic zničeno," upřesnila mluvčí záchranné služby Tereza Vojtová.