„Přestože v některých faktorech, ve kterých jsme zaznamenali pokles, bychom mohli být relativně spokojení, nemůžeme nechat bez povšimnutí všechno ostatní," řekl vedoucí benešovských dopravních policistů Zdeněk Štěpánek.

„Také loňská čísla nám znovu potvrdila, že se situaci v dopravě musíme věnovat přinejmenším stejně intenzivně jako v předchozích letech. Proto se s námi budou řidiči potkávat stále častěji jak při běžném výkonu služby, tak i při dopravně bezpečnostních akcích," avizoval policista.

„Prioritou letošního roku je zejména viditelnost účastníků silničního provozu, především chodců a cyklistů pohybujících se mimo obec. Ti budou muset být nově označeni reflexními prvky, které by je měly více chránit. Za nerespektování těchto pravidel by mohli v případě, že je zastaví policista, zaplatit pokutu," upozornil Zdeněk Štěpánek.

Pokuta od 1500 do 2500 korun

Pokuta by podle novely zákona o pozemních komunikacích, který se zpožděním projednala sněmovna i senát (původně ministerstvo dopravy jako předkladatel počítalo s účinností od října 2015) mohla být v rozmezí 1500 až 2500 korun. Po podpisu zákona prezidentem a zveřejněním ve sbírce zákonů začne jeho účinnost.

„Zpočátku budou policisté klást důraz na prevenci. Už nyní jsou připravené besedy, zejména se seniory," nastínila Eva Stulíková z benešovské policie. „Větší opatření připravuje policejní prezidium na podzim," varovala.

S dopravní situací je také spojená řada dopravně bezpečnostních akcí a opatření, například v souvislosti s konáním různých sportovních či kulturních událostí. Těch policisté v loňském roce uspořádali více než dvě stovky.

Zkontrolovali při nich přes 44 tisíc vozidel a 51 tisíc osob. Udělili při nich bezmála dvanáct tisíc blokových pokut v hodnotě více než tři miliony korun. Více než 500 řidičů odhalili při řízení pod vlivem alkoholu, z toho se přibližně v 90 případech jednalo o trestné činy. Přes sto řidičů zase usedlo za volant po požití jiných drog.