První nehoda se stala na 6. kilometru ve směru na Prahu. "Vyprostili jsme řidiče z dodávky," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. "Dálnice byla zprůjezdněna pravým jízdním pruhem," dodali hasiči na Twitteru.

Řidiče dodávky s těžkým mnohačetným zraněním záchranáři letecky transportovali do motolské nemocnice. "Lékařka ho musela zaintubovat a napojit na umělou plicní ventilaci," řekla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková. Při nehodě byl zraněn ještě jeden muž. Ten byl s oděrkami a pohmožděninami převezen taktéž do motolské nemocnice. 

Letecký pohled na místo hromadné nehody na D5.
Hromadná nehoda na dálnici D5. U Žebráku havarovalo téměř čtyřicet aut

Jak uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová, na šestém kilometru ve směru na Prahu se střetlo osobní vozidlo s dodávkou a následně i s kamionem. "Podle předběžných informací řidič osobního vozu z dosud nezjištěných příčin narazil v koloně do dodávky, a ta se vlivem nárazu střetla s nákladním vozidlem, které bylo před ní," popsala nehodu Richterová s tím, že dechová zkouška u řidiče osobního vozu byla negativní. 

Po 14. hodině byl obnoven provoz jedním jízdním pruhem.

 

Problémům čelili řidiči na D5 i po 15. hodině. Na 5. kilometru ve směru na Prahu bouraly tři kamiony. Dálnice musela být v místě dopravní nehody opět uzavřena. "Zasahujeme u další dopravní nehody na dálnici D5 ve směru na Prahu. Nehoda se stala na 5. kilometru, tedy jen kousek od místa, kde jsme zasahovali před pár hodinami," napsali středočeští hasiči na twitteru.

Podle jejich informací došlo na místě ke střetu tří nákladních automobilů. "Jedna osoba byla vyproštěna ještě před naším příjezdem," doplnili hasiči. Zraněný skončil v péči záchranářů.