Takové štěstí ale neměly stovky cestujících a to nejen těch jedoucích směrem na Prahu. V místě, kde vozidlo vzplálo, tedy v úseku u Ostředka na Benešovsku, na zhruba šestatřicátém kilometru, i běžný provoz komplikuje v současnosti rozšiřování dálnice. Proto se vytvořily mnohakilometrové kolony a to v obou směrech.

„Už při nahlášení události na tísňovou linku, krátce po sedmé hodině ráno, bylo vozidlo z větší části v plamenech. Hořící nafta pak zasáhla i do směru na Brno,“ potvrdil rychlost šíření ohně Jaroslav Gabriel z tiskového oddělení HZS Středočeského kraje.

Ilustrační foto.
Dvě osoby se nemohly dostat z bytu, pomáhali hasiči

Na místo pak dorazily čtyři jednotky hasičů ze stanic HZS Benešov a Vlašim a dobrovolní požárníci z Trhového Štěpánova a Divišova s pěti vozidly. Hasiči pak oheň dostali během pěti minut pod kontrolu a už v osm hodin vrak už jen dohašovali. Vyšetřování a zprůjezdnění pak složkám IZS trvalo několik dalších hodin. 

Krátce po uhašení požáru nebylo zřejmé, zda v důsledku požáru nedošlo k poškození povrchu dálnice. Hasiči na místě spolupracovali se cestáři a údržbou dálnice a také Policií ČR.

Ta odkláněla dopravu na 56. kilometru ve směru do Prahy a na 34., případně 29. kilometru ve směru na Brno.

Škoda na kamionu a nákladu přesáhne podle odhadů hasičů 1,5 milionu korun.  "Příčinou požáru je technická závada v prostoru motoru, konkrétně únik paliva a jeho následné vznícení na horkém motoru," dodal Jaroslav Gabriel z HZS Středočeského kraje.

D1 bude uzavřena až do 18 hodin ve směru na Prahu. Na Brno je již průjezdná.

Ilustrační foto
Turista spadl na dno srázu, utrpěl vážná zranění