Nevím, jak někdo může pořád jen žehrat na počasí. Když je sucho, každý si přeje, aby pršelo. Když mrzne, chtěl by teplo, a když zase až moc hřeje, raději by trochu ochlazení. No, a když zase padá moc vody, bylo by načase, aby hned přestalo.

Taky jsem rád, když je pěkné počasí. Třeba takové, jako v posledních dnech. To si to krásně zapršelo! Škoda, že jen tak krátce. Příroda pěkně pookřála, je zelená jako na smaragdovém ostrově a studny jsou určitě alespoň napůl plné. To ale také značí, že jsou zpola prázdné a že je ještě potřeba, aby dál pršelo. Alespoň u nás, v Posázaví. Tam, kde vtrhl živel lidem do příbytků, už by nemuselo.

Redaktor Benešovského deníku Zdeněk Kellner.
KOMENTÁŘ: Jak to vypadá u bordelářů doma, nechci ani domýšlet

Jsem introvert. Rád chodím v dešti ven, protože nikoho nepotkávám. Který blázen by ale šel dobrovolně moknout? Ano, třeba já. Ale přiznám se. Úplně kvůli sobě to nedělám. Tušíte správně, do lijáku mě vytáhne náš boxeří štěnda. I kdyby fakt padaly trakaře! Zajímavé je, že psisku déšť v kožichu nevadí, ale z kabátu deštěm navlhlé piškoty jíst nechce. Asi, že už ztratili kouzlo křupání.

Ne všichni tvorové však jsou z deště a vody tak odvázaní. Třeba i žížaly. Při venčení jsem těch chudáků ze dna louží zachránil desítky. Jenže další desítky červů boj o záchranu holého života dávno prohrály. Nebo malý šnek s pruhovanou ulitou. Vzduch v ní ji nadnášel, ale noha tvora už jen bezvládně visela pod hladinou dolů. Jiní, větší hlemýždi, druzi toho, kterého si zapřáhl Ferda, ale dokázali proplazit přes dočasný potůček na cestě. Proud je nestrhl a vypadalo to dokonce, že si drandění v peřejkách užívají.

Půlročním štěnětem německého boxera rozžužlané brýle.
FEJETON: Nechcete koupit sloníka? Je to bezvadný hlídač

Na poli, kolem něhož se štěndou chodíme, voda pomalu a nesměle probouzí zasetá maková semínka. Ale o kousek dál už doslova bují žluté peklo. To roste jako z vody. Ale protože kolem chodím denně, vím, že i bez ní. Kdyby ta řepka byla sportovec, určitě by neprošla antidopingovou kontrolou.

Ale pozitivum oněch deštivé dnů vnímám ještě z jednoho pohledu. Sázava už zase, alespoň na chvilku, byla skutečně řekou plnou vody.