"Nehrál jsem dobře, tak jsem rád, že se to pak otočilo," culil se hrdina utkání David Pastrňák. Češi zápas otočili ve třetí třetině třemi góly během dvou minut a 46 sekund. "Jsem rád, že to vyšlo a pomohl jsem týmu k medaili. Jsem na kluky pyšný. Doufejme, že to českému hokeji pomůže a zvedne sebevědomí. Už se těšíme, až se vrátíme domů a oslavíme to s fanoušky."

Jalonen po semifinálovém debaklu od Kanady 1:6 neudělal žádnou změnu v sestavě. Češi nastoupili do boje o bronz s brankářem Vejmelkou, který ale po první třetině přenechal místo v brankovišti Langhamerovi. A ten výrazně přispěl k obratu.

Radost českých hokejistů v utkání o bronz s USA.
ON-LINE: Čekání na medaili skončilo! Češi slaví bronz, obrat řídil Pastrňák

Američané byli v úvodu střelecky aktivnější, ale první velkou šanci zápasu měl na svědomí Hertl. Útočník San Jose se v 7. minutě vytočil zpoza brány před Swaymana a jen o centimetry minul pravou tyč. A tak udeřilo na druhé straně. Češi si vybrali velkou porci smůly. Sražený puk se dostal ke Kuhlmanovi, který snadno překonal bezmocného Vejmelku.

Po faulu Černocha v útočném pásmu museli Češi do čtyř a Američané první přesilovku v utkání využili. Střelou po ledě propálil českého brankáře Gaudette.

Černoch svůj trest odčinil. Flek v rohu vydoloval puk, přihrál Černochovi a ten gólově zakončil karlovarskou spolupráci. Češi překonali soupeřova brankáře při hře 5 na 5 po dlouhých 237 minutách.

Národní tým ožil. V poslední minutě první periody se navíc naskytla možnost na srovnání v přesilovce. Místo vyrovnání ale Češi inkasovali. Američané vyrazili ve třech do kontru, zakombinovali a Kuhlman zakončil do prázdné.

Česká hokejová fanynka.
České fanynky na hokejovém MS září. Dorazila i maminka Pastrňáka

Do druhé třetiny nastoupil v brance Langhamer. Český tým si vytvořil tlak, který korunoval kontaktním gólem. V polovině utkání převedl důraz na brankovišti Smejkal a snížil. „Byl jsem na správném místě a se štěstím jsem to tam dorval,“ řekl Jiří Smejkal.

Nástup do třetí periody měli Češi impozantní. Nejprve Pastrňák střelou z úhlu překvapil týmového spoluhráče z Bostonu Swaymana, pak Červenka dokonal velkolepý obrat. Oba góly dělilo 98 sekund. Za další minutu to bylo už 5:3, svůj druhý gól vstřelil Pastrňák. A Češi bezpečně mířili k bronzu.

Čtyřminutové vyloučení Hartmana sice nevyužili, ale pět minut před koncem se prosadil v oslabení Kämpf. Posila z NHL pak přidala sedmý gól do prázdné branky. Američané v závěru ještě korigovali, ale poslední slovo měl Pastrňák, který dovršil hattrick.

Česko - USA 8:4 (1:3, 1:0, 6:1)

Branky a nahrávky: 16. Černoch (Flek, M. Stránský), 33. Smejkal (D. Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek), 60. Pastrňák (Hertl, Červenka) - 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 9737.
Česko: Vejmelka (21. Langhamer) - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek - od 41. navíc M. Špaček. Trenér: Kari Jalonen.
USA: Swayman - Seth Jones, L. Hughes, Peeke, Schmidt, Lafferty - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden - od 21. navíc Bordeleau, od 41. navíc Barber. Trenér: David Quinn.