Známý mezinárodní rozhodčí Cüneyt Cakir se neloučil na mistrovství světa v Kataru, jak před rokem předpokládal, ale nečekaně při tuctovém mezistátním duelu vlastního národního týmu.

„Když jsem se stal rozhodčím, mým největším snem bylo odřídit zápas na mistrovství světa. Jsem šťastný, že jsem si splnil své cíle. Každá profese má svůj konec a v sobotu nastal den, kdy jsem šel na hřiště naposledy. Na něm jsou hlavním postavami jsou fotbalisté, hlavním úkolem každého rozhodčího je zajistit spravedlnost,“ prohlásil Cakir pro turecký web fanatik.com.

„V UEFA jsou čtyři kategorie rozhodčích. Zatímco my jsme startovali dole, Britové, Němci, Italové a další začínali od druhé kategorie. Vždy jsem na sobě tvrdě pracoval a jsem rád, že jsem se dokázal prosadit,“ prohlásil.

Cakir strávil v sobotu na trávníku jen pět minut. Od šéfa tureckého svazu Mehmeta Büyükeksiho obdržel plaketu a zmizel do útrob stadionu, zbytek duelu strávil v hledišti. „Chtěli jsme mu poděkovat za všechno, co pro turecký fotbal udělal,“ uvedl pro turecká média Büyükeksi.

Fotbalisté Česka zakončí kalendářní rok 2022 přípravným duelem v tureckém Gazientepu.
Gaziantep: Všude pistácie, skvělá baklava, jen pivo je dražší než v Česku

Pětačtyřicetiletý Cakir předal řízení duelu Skotovi Williamu Collumovi, jenž shodou okolností soudcoval také poslední vzájemný souboj obou celků na Euru 2016.

Rodák z Istanbulu se pískání věnoval dlouhých osmadvacet let. Na mezinárodní scéně odřídil 204 zápasů.

Proslavil se především jako rozhodčí finále Ligy mistrů UEFA v roce 2015 mezi Juventusem a Barcelonou. Zúčastnil se tří evropských šampionátů, dvou mistrovství světa. Rozhodoval zápasy Ligy mistrů i dalších pohárových soutěží.

Čeští fanoušci si na holohlavého sudího mohou pamatovat hlavně z duelů Slavie proti Midtjyllandu, Kluži či Arsenalu, národnímu týmu pískal střetnutí se sousedním Slovenskem či letošní zápas ve Španělsku.

Cakirovu bohatou kariéru provázely i kontroverzní verdikty a momenty. Zřejmě i kvůli nim byl vyhozen z listiny rozhodčích. O pár měsíců později se sice k pískání zase vrátil, ale v nominaci na mistrovství světa v Kataru nebyl, takže v létě definitivně ukončil kariéru.