Holčička, která se má čile k světu. Zatímco jí 26. prosince v 8.23 sestřičky v benešovské porodnici navážily 3,48 kilogramu a naměřily 51 centimetr, v necelých dvou měsících má už pět a půl kilogramu a bezmála šedesát centimetrů.

„Verunka je úplně jiná než Nikolka. Ve všem. S Nikolkou jsem měla rizikové těhotenství, s Verunkou to bylo v pohodě. Nikolka se narodila o osm dní dřív, Verunku jsem čtyři dny přenášela. A takhle bych mohla pokračovat dál," začala své vyprávění sympatická Jana, která po celou dobu našeho rozhovoru druhorozenou dcerku chovala láskyplně v náručí.

„Vlastně jednu zdravotní komplikaci jsem při těhotenství s Veronikou měla. V osmém měsíci se mi asi na tři týdny zablokovala záda, takže jsem chodila do schodů po čtyřech," zavzpomínala na ne příliš příjemné období dvojnásobná maminka.

Jinak bylo všechno v naprostém pořádku. Možná prý i pro to, že s Veronikou prostě nic neřešila. U Nikolky měla čas se sledovat, studovat nejrůznější odbornou literaturu nebo na internetu pročítat celou řadu příspěvků podobně „postižených" maminek. A to se ukázalo jako špatné. Při druhém těhotenství, které bylo plánované, všechno tohle odpadlo a nastávající maminka byla, jak sama říká v naprosté pohodě.

„S manželem jsme si říkali, že chceme, aby naše děti neměly od sebe příliš velký věkový rozdíl. Že je to lepší. V mnoha ohledech. Mohou si spolu hrát, mají podobné zájmy," vysvětlila tmavovláska důvod, kvůli kterému přišly holčičky relativně brzy po sobě na svět.

Někteří rodiče se obávají, aby starší sourozenec na toho mladšího nežárlil. To u Nejedlových neznají. Nikola se na malou sestřičku od samého začátku Janina těhotenství těšila. Už když byla Verunka u maminky v bříšku, Nikolka jí dávala pusinky, hladila, nosila jí hračky.

„Sice si je zase potom nastěhovala zpět do postele, ale i tak to bylo moc hezké, jak se o svou ještě nenarozenou sestřičku starala," pochválila dcerku maminka Jana.

Devět měsíců uteklo jako voda a přiblížila se doba porodu. Ten označil táta Pavel jako fičák.

„V sedm jsme vyrazili z domova do porodnice, jelikož měla žena už pravidelné kontrakce, a v půl deváté byla malá na světě," vysvětlil Pavel.

„On i příchod Nikolky byla rychlovka. Sice jsme čekali deset hodin na chodbě v porodnici, manželce totiž odtekla plodová voda, takže jsme jeli do Benešova, kde nám řekli, že máme ještě čas, takže můžeme klidně odjet domů, ale to se nám nechtělo s tím, že tam raději počkáme, ale samotný porod byl pak raz, dva," poznamenal dvojnásobný tatínek.

Stejně tak jako u prvního těhotenství, i u toho druhého si manželé Nejdlovi nechali říct pohlaví miminka. Chtěli se těšit na konkrétního človíčka. Jana sice na svého manžela prozradila, že když je lékařka ujistila, že i druhý potomek bude holčička, byl na pár minut zklamaný. Pak si ale uvědomil, že uplyne pár let, a každý chlap mu bude jeho krásné slečny závidět, a byl nadšený.

„Nikolce jsou dva roky a už ho má omotaného kolem prstu. Jakmile přijde z práce, chytí ho kolem krku a už ho nepustí," popsala vztah dcery s otcem mladá žena.

Verunce jsou necelé dva měsíce, a jak se shodují její rodiče, je velice šikovná. Začíná zvedat hlavičku, nahlas se směje a má o všechno, co se kolem ní děje zájem.

A kdo všechno hlasoval?

„Kupony hodně babička, a co se týká webu, tak kamarádi, rodina a kolegové z práce," uvedla Jana Nejedlová.

„Manželka žila nějaký čas v Egyptě, poté v Anglii a nakonec Německu, takže Verunka měla, a i teď, v hlasování o Miminko roku má hlasy nejen z Čech, ale i různých koutů světa," dodal Pavel Nejedlo.

Vizitka
Miminko ⋌Veronika Nejedlová
Matka ⋌Jana Nejedlová
Otec ⋌Pavel Nejedlo
Datum a čas ⋌26. prosince v 8.23
Váha a míra ⋌3,48 kg a 51 cm
Sourozenci ⋌Nikol 2 roky
Bydliště ⋌Týnec nad Sázavou