Ročně totiž překračuje tisícovou hranici porodů.

„Od roku 2008/2009, kdy vrcholil v České republice takzvaný babyboom, zaznamenáváme skutečně postupný pokles porodů," přiznal Petr Hostek, ředitel nemocnice s tím, že se jedná o celorepublikový trend, na který mají vliv především společenské a ekonomické faktory. I přes tento fakt si ale prý porodnice nadále udržuje poměrně vysoký počet porodů.

„V loňském roce se v naší porodnici uskutečnilo celkem 1058 porodů. Narodilo se 1065 dětí, z toho sedm dvojčat," uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Stanislav Matoušek.

Jen pro srovnání. V roce 2012 to bylo 1113 porodů, kdy přišlo na svět 1126 dětí, z toho třináct dvojčat. Rok předtím provedli benešovští porodníci 1095 porodů, narozeno 1104 dětí, z toho devět dvojčat. V roce 2010 si mohla Nemocnice Rudolfa Stefanie připsat 1209 porodů, 1226 dětí, z toho sedmnáct dvojčat. Před pěti lety, tedy v roce 2009 hlásila porodnice 1363 porodů, při kterých přišlo na svět 1377 dětí, z toho dokonce čtrnáct dvojčat. No a v roce 2008 to bylo 1331 porodů, 1345 dětí a z toho opět čtrnáct dvojčat.

Že za poslední čtyři roky zaznamenala benešovská porodnice mírný pokles porodů připouští i Stanislav Matoušek, primář gynekologicko-porodnického oddělení. Rozhodně ale odmítá, že by se jednalo o úbytek ve stovkách, ale pouze v řádu několika desítek.

„Výrazný pokles porodů se benešovské porodnici zatím vyhnul. Přičítáme to i tomu, že celá řada žen preferuje porod v intimnějším prostředí, kde se mohou lékaři i porodní asistentky rodičce individuálně věnovat. Důkazem toho je, že přibývá celá řada žen z jižních okrajů Prahy a přilehlých měst, které si naše oddělení nově vybírají k porodu," zdůraznil Stanislav Matoušek.

Počet porodů má samozřejmě vliv na existenční a finanční stránku nemocnice. I když jak uvedl ředitel nemocnice Petr Hostek bodové ohodnocení porodů je podhodnocené. Výnosy porodnice od zdravotních pojišťoven tvoří podle jeho slov šest procent veškerých výnosů lůžkových oddělení nemocnice.
„Tyto výnosy velmi pozitivně ovlivňují hospodaření celé nemocnice," dodal Petr Hostek.

Stejně tak má počet porodů vliv i na finanční rozpočet porodnice. Při poklesu pod určitou mez by byl provoz neefektivní. To se podle odborné komise týká nemocnic, které mají mezi třemi až pěti sty porody ročně. Takové bojují o přežití a hrozí jim reálné uzavření.

„Takováto situace pro benešovskou porodnici ale nepřipadá v úvahu. Naše počty porodů za rok přesahují tisícovku," zopakoval závěrem primář benešovského gynekologicko-porodnického oddělení.

Zatímco v roce 2012 měla Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov svůj jubilejní tisící porod za sebou už v úterý 20. listopadu, kdy maminka Naďa Lisáková porodila v 8.22 císařským řezem svou druhorozenou dcerku Terezku, v roce 2013 si na něj musela počkat, shodou okolností také do úterý, ale až do 10. prosince. Šlo opět o porod vedený císařským řezem a maminka z Mnichovic u Říčan při něm přivedla pět minut před čtvrtou hodinou odpolední na svět 3,46 kg chlapečka Karla Jezdinského.

2013: holčičky 526, kluci 539
2012: holčičky 567, kluci 559
2011: holčičky 524, kluci 580

Porod má tři fáze. První doba porodní se nazývá otevírací. Při ní dochází za pomoci děložních stahů k otevírání a zkracování děložního hrdla až do úplného zániku a vytvoření souvislého porodního kanálu. Druhé se říká vypuzovací. Žena cítí děložní stahy a silné nucení na tlačení, při kterých vypuzuje dítěte z dělohy. Třetí a poslední fáze je porod placenty. Placenta se odloučí a vyjde během několika minut až několika hodin po porodu dítěte. Zdroj wikipedie