„Po celé těhotenství mi nebylo dobře. Nešlo jen o ranní, ale o celodenní nevolnosti. Takže jsem ho od samého začátku trávila doma," začala své vyprávění maminka malé Natálky s tím, že do práce by pravděpodobně po dobu devíti měsíců, co čekala na příchod svého prvorozeného dítěte, stejně nechodila. Jako zdravotní sestru v benešovské nemocnici by ji rizikové těhotenství tak či tak zřejmě neminulo.

Podle slov usměvavé tmavovlásky nevolnosti ustoupily, jakmile se překlenul dvacátý týden. To prý měla žaludek jako na vodě už pouze ráno. Zdálo se tedy, že všechno špatné je pryč. Nebylo. Ve třicátém týdnu se objevily další komplikace. Natálce se přestávalo líbit v maminčině bříšku a rozhodla se to dát rázně najevo. Klára musela být na necelé dva týdny hospitalizovaná v nemocnici.

„Malá se tam nemohla vejít a v šestatřicátém týdnu, tedy zhruba o měsíc dřív řekla dost a nekompromisně se drala na svět," zavzpomínala na sobotu 8. června Klára Tlustošová.

Té praskla plodová voda, ale už v pátek v jedenáct hodin dopoledne. Ale protože byl přítel Marek tou dobou v práci, do porodnice ji vezl budoucí dědeček. Porod ovšem novopečený tatínek stihl.

„No, stihl i nestihl. Jak se to vezme. K porodu jsem přijel, ale nakonec jsem u něho nebyl. Malá musela jít nakonec ven císařským řezem, a u toho jsem být nemohl," vložil se do hovoru táta Marek.

„Řekli mi, že to bude trvat asi hodinu, a jelikož jsem byl strašně nervózní, šel jsem si ven zakouřit. Když jsem se vrátil, sestřička se mě ptala, jak se mi malá líbí a já přitom vůbec nevěděl, že už je na světě. Trvalo to totiž jen asi dvacet minut ne hodinu," přiznal Marek Vondráček.

V ten okamžik se mu začali podlamovat kolena, třást hlas, takže nebyl schopný příbuzným a známým říct, že mám krásnou a zdravou dceru.

Přestože se Natálka narodila předčasně, není to na ní ani v nejmenším znát. V devíti týdnech má přes čtyři kilogramy a padesát centimetrů. Dokonce se už přetáčí ze zad na břicho, zvedá hlavičku, snaží se komunikovat a na všechny se ze široka směje.

„Je prostě úžasná. Jen kdyby jí netrápilo to bříško. Často jí bolí, takže se jí večer těžko usíná. Ale jakmile zabere, vydrží spinkat v kuse klidně i pět hodin," pochválila svou holčičku starostlivá máma Klára, která připouští, že je možná až příliš úzkostlivá. Coby zdravotní sestra má prý v některých situacích možná větší strach než jiné maminky.

„Stačí, aby třeba vdechla slinu, a už vidím, co všechno se může stát, a co z toho může být," přiznává svou profesní deformaci Klára.

Ona ani její přítel Marek nechtěli ze začátku vědět, co se jim narodí. Ale jako oba přiznávají, zvědavost byla silnější a tak se při jedné z lékařských kontrol dozvěděli, že to nebude Kubík, ale Natálka.

„Původně jsme chtěli Dominiku. Ale potom jsme v novinách koukali na fotky právě narozených miminek, kde byla Natálka. Nám se to líbilo, takže jsme se rozhodli, že tak pojmenujeme i naší dcerku," vysvětlil Marek, který Natálce dával v té chvíli napít čaje. To je prý podle Kláry jeho práce.

„Mě má spojenou s mlékem, tedy jídlem. Čaj ode mne nechce. Od Marka úplně bez problémů," dodala mladá maminka.

Klára a Marek jsou mladí lidé, kteří mají ještě celý život před sebou. Proto se tedy nebrání ještě jednomu dítěti. Ale nejdřív za pět let. Alespoň podle Kláry. A svatba? Tu o něco dřív. Možná prý v roce 2015, kdy budou Natálce dva roky a už bude tento velký den moct trávit se svými milujícími a milovanými rodiči.

Vizitka
Miminko ⋌Natálie Vondráčková
Matka ⋌Klára Tlustošová
Otec ⋌Marek Vondráček
Datum a čas ⋌8. června v 8.25
Váha a míra ⋌2,73 kg a 48 cm
Sourozenci ⋌jedináček
Bydliště ⋌Vlašim